Prijepolje – Peticijom protiv divlje deponije

0
38

Prijepolje – Na samom ulasku u Prijepolje, na desnoj obali reke Lim nalazi se nesanitarna deponija Stanjevine. Naspram deponije nalazi se naselje Zalug koje broji oko tri hiljade stanovnika. Mještani ovog naselja, njih oko 500 potpisalo je peticiju koju su predali na pisarnici opštine a u kojoj traže od lokalne vlasti da preduzme sve aktivnosti u cilju zatvoranja ove nesanitarne deponije, koja kako kažu, ugrožava njihove živote. Kao krajnji rok koji je naveden u peticiji, za rješavanje ovog problema jeste 31. decembar, nakon čega mještani najavljuju blokadu deponije i sprečavanje daljeg dovoženja komunalne otpadi pomenutu lokaciju.

Prije 16 godina ova nesanitarna deponija nakon protesta mještana naselja Zalug i Šehovića polje bila je zatvorena, pa je komunalna otpad odvožena je na pribojsku deponiju. Međutim nakon bombardovanja 1999. godine otpad se opet počela deponovati u Stanjevine, na samom ulasku u grad.

„Imali smo strpljenja 16 godina očekujući neko rješenje. Sada kada mjesta za odlaganje otpada više nema, JKP Lim smeće odlaže gomilajući ga u vis i ne prekrivajući ga zemljom nesnosan miris se širi pa smo non stop u bojazni da se ne pojavi neka zaraza. U slučaju da se do kraja godine ne nađe rješenje, organizovaćemo se i nećemo dozvoliti dalje lagerovanje smeća“, tvrde u glas Mirza Turković i Stanimir Derikonjić, mještani Zaluga čije kuće se nalaze samo 300 metara od ove deponije.

Deponija predstavlje opasnost i za Osnovnu školu

U Zalugu se nalazi i izdvojeno odjelenje Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“. Školu pohađa oko 70 učenika i 12 predškolaca, a prema riječima ovdašnjeg učietlja Živorada Radomirovića, deponija predstavlja veliku opasnost za djecu koja pohađaju školu.

„Možemo da se pohvalimo da smo najbrojnije četvororazredno odjeljenje u opštini. Deponija se nalazi naspram ove škole i smrad koja dopire do igrališta i školskih učionica prijeti da ugrozi zdravlje djece. Od nadležnih opštinskih organa očekujemo da pronađu drugu lokaciju te da deponiju izmjeste “, ističe učitelj Živorad Radomirović.

Mještani Zaluga: Vlast izbegava razgovor sa građanima, potpredsjednik opštine tvrdi da je stvar ispolitizovana

Mještani Zaluga kažu da su u više navrata pokušali da dođu do opštinskih vlastodržaca te da o ovom za njih gorućem problemu razgovaraju sa njima. Međutim pokušaji su bili bezuspješni i do sastanka nije došlo. Potpredsjednik opštine na Limu Stanko Kijanović, kaže da razume mještane ali smatra da je njihov problem ispolitizovan i ne očekuje da će biti riješen do kraja godine kako oni traže.

„Deponija na ulasku u grad je estetsko ruglo opštine, ovo što su rekli građani za nas nije ništa novo što nismo znali, već smo počeli da preduzimamo radnje i da tražimo rješenje za ovaj problem. Mislim da je ovo bez obzira na opravdanost zahtjeva malo ispolitizovano. To kažem iz razloga što smo mi na vlasti tek od juna mjeseca i stavljeni smo u poziciju da odmah riješimo ovaj jako težak problem koji postoji decenijama unazad“, tvrdi zamjenik predsjednika opštine Stanko Kijanović.

Mještani su imali primedbe i na to da se smeće tokom poplava koje su zadesile ovo naselje prije samo pola mjeseca, mašinama zgrtalo u reku Lim te da je na kraju završilo u njihovim nivama i voćnjacima.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.