Prijepolje: Budžet za narednu godinu veći za 70 miliona

0
3

Budžet opštine Prijepolje za 2019. godinu iznosiće 1.251 milijardu, kazao je predsednik opštine Dragoljub Zindović. On je istakao da je planirano 70 miliona više prihoda u odnosu na 2018. godinu.

,,Radi se o povećanju oko 6.3 posto. Кao što znate, zakonska obaveza je da budžet mora da prati planirani iznos rasta BDP-a. Očekivani rast je oko 6.9 posto, a mi smo se držali okvira i povećanja budžeta za 2019. u odnosu na 2018. ne prelazi taj planirani procenat povećanja BDP-a nego je 6.3 posto. To je osnovna karakteristika budžeta i planirani raskodi su u skladu sa planiranim prihodima”, rekao je obrazlažući predlog budžeta za iduću godinu Zindović.

Кada su u pitanju prihodi, Zindović je istakao da su najveći deo tekući transferi od drugih nivoa vlasti i oni su, prema njegovim rečima, za sledeću godinu planirani u iznosu od 427 miliona i to je procentualno od oko 37.7 posto ukupno planiranih sredstava koji će se prihodovati u narednoj godini, dok su ustupljeni porezi na zarade drugi prihod i on će biti oko 305 miliona dinara.

,,To su dva najveća i osnovna modela planiranih prihoda za 2019. i ja bih kao značajan prihod još izdvojio porez na imovinu, koji je ovaj put planiran oko pet posto, a radi se oko 60 miliona”, naveo je Zindović.

Predsednik opštine kaže da kada se radi o raskodima, da su raspoređeni u ukupnom iznosu oko 111 miliona dinara.

,,Što se tiče raskoda, u narednoj godini planiramo da izdvojimo sledeći iznos:

Za saobraćajnu infrastrukturu 315 miliona, za osnovno obrazovanje 77 miliona, srednje obrazovanje 43 miliona, za socijalnu i dečju zaštitu 65 miliona. Što se tiče zdravstvene zaštite opredeljeno je 15.5 miliona, a za kulturu i informisanje opština će izdvojiti značajna sredstva koja se kreću blizu 100 miliona”, naglasio je Zindović i dodao da imaju u planu i sredstva koja su namenjena za funkcionisanje lokalne samouprave, za pospešivanje nezaposlenosti, koja su prema njegovim rečima u istom iznosu i za putnu infrastrukturu u iznosu oko 350 miliona dinara.

,,Ono što je bila namera predlagača za putnu infrastrukturu, jeste da sve planirane aktivnosti na sanaciji i izgradnji putne i komunalne infrastrukture koje nismo stigli da realizujemo u ovoj, to uradimo u narednoj godini”, istakao je za skupštinskom govornicom Zindović.

GZS i PP Media


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.