Prihvaćena Deklaracija o pravu djece na nastavu na maternjem jeziku

0
8

parlamentFBiH1-300x225BIH – Na inicijativu bošnjačkog Kluba delegata Doma naroda Parlamenta FBiH, današnja je sjednica u Sarajevu počela s vanredno uvršetnom tačkom dnevnog reda, raspravom o Deklaraciji o podršci zahtjevima djece na pravo na nastavu na maternjem jeziku i pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Delegati su  prihvatili Deklaraciju, ali je tome prethodila višesatna rasprava, te konsultacije unutar srpskog kluba delegata, o tome da li i na koji način tretirati problem na koji u BiH, protestirajući pod šatorima u Sarajevu, danima upozoravaju roditelji i djeca iz Konjević Polja.

Na koncu je odlučeno da se raspravlja o pravima  svakog djeteta u BiH na nastavu na maternjem jeziku, odnosno  na nacionalnu grupu predmeta. Sve nadležne institucije vlasti , odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture RS, pozvane su da osiguraju pomenuta prava ne samo djeci iz Konjević Polja, već svakom djetetu u BiH.

Dom naroda je na današnjoj sjednici usvojio izmjene i dopune Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje,  a koje predviđaju produženje roka za verifikaciju stare devizne štednje do 31. decembra 2015. godine. Izmjene i dopune Zaskona o mikrokreditnim organizacijama nisu dobile podršku delegata.

Na današnjoj je sjednici Doma naroda napokon  prihvaćen i Prijedlog Zakona o zaštiti jemaca FBiH, ali kako je Zakon ranije usvojen u Predstavničkom domu u drugačijem tekstu, Zakon ide na usaglašavanje.

Dom naroda donio je Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta izgradnje HE Vranduk i Projekta rehabilitacije i proširenja kapaciteta HE Una Kostela u iznosu od 35.000.000 eura. Za finansiranje projekta izgradnje HE Vranduk planirano je 26.000.000 eura, a za projekat rehabilitacije i proširenja kapaciteta HE Una Kostela 9.000.000 eura. Rok otplate kredita je 12 godina.

Nastavak zasjedanja Doma naroda zakazan je za dvije sedmice.

(BosniaPRESS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.