13. Mart 2018

biljana slovic 1

Tim ljekara Opšte bolnice Užice upućen je danas u Priboj da ispita eventualnu odgovornost svojih kolega u vezi sa smrću porodilje Biljane Slović (31), za čiji gubitak života porodica okrivljuje ginekologe iz Priboja.

Biljana Slović preminula je 3. marta uslijed komplikacija koje su nastale par dana, nakon što je carskim rezom u pribojskom porodilištu na svijet donijela sina.

Bolnica u Priboju
                                                         Foto: Bolnica u Priboju

– Unuka sam dobio 1. januara, a porođaj je, tako su mi rekli doktori, prošao u najboljem redu. Poslije par dana kćerka mi je dobila temperaturu koju nikako nisu mogli da joj obore. Šest ili sedam dana kasnije otvorili su joj ranu i očistili, ali joj temperatura nije spadala narednih 20 dana, kada je upućena u užičku bolnicu – priča za “Blic” Biljanin otac Milanko Grozdanić.

U međuvremenu su kaže, kumili i molili ljekare iz Priboja da nešto preduzmu, da je pošalju u neku bolnicu gdje su bolji uslovi, ali nije vrijedilo.

– Tapšali su nas po ramenu, govorili da će sve biti u redu, da ne brinemo ništa, i da je temperatura uzrok infekcije koja će, pitanje je dana, biti zaliječena. Tako su djelovali samouvjereno da smo morali da im vjerujemo – kaže Biljanin otac.

Za to vrijeme porodica je dva puta po dogovoru sa ljekarima išla u porodilište da izvede Biljanu i njenog sina. Vjerujući da će mu napokon kćerka i unuk izaći iz bolnice, oba puta zvao je komunalce da pročiste put da automobil lakše prođe.

I u prvom i u drugom slučaju odgovor ljekara na vratima porodilišta bio je – “ne možemo danas da ih pustimo, Biljana ima temperaturu”.

Tek 25. dan poslije porođaja Biljana je prevežena u Užice.

– Pribojski ljekari, opet onako djelujući uvjerljivo, rekli su nam da je u Užice upućena samo na pregled i da će se odmah vratiti. Nikakvu dokumentaciju nisu poslali sa njom. U Užicu su nam rekli da je Biljanino stanje ozbiljno i da mora u Beograd – priča nesrećni otac.

U GAK u Višegradskoj porodilja iz Priboja je upućena 30. januara.

– Odmah su je otvorili i očistili, uz komentar da je prilično zapuštena. Poslije operacije više ljekara GAK-a mi je doslovce reklo: “Plašimo se da je kasno. Ovo nije prvi put da kolege iz Priboja upropaste porodilje i pošalju je nama” – kaže Milanko Grozdanić.

Biljana je pala u komu 14. februara i nije se probudila do 3. marta kada je preminula. Nijedan od pribojskih ginekologa, priča, nije ga udostoio ni da mu izjavi saučešće, a neka od njih veoma dobro poznaje.

Protiv dvoje ljekara koji su izvršili carski rez, Grozdanić je podnio krivične prijave.

Kako nam je potvrđeno u Zdravstvenom centru Užice, tim ginekologa iz užičke Opšte bolnice upućen je u Priboj da utvrdi da li je uzrok smrti Biljane Slović propust njihovih kolega.

Komisija nije upućena po zahtjevu porodice preminule porodilje, već po naredbi direktora ZC Miloša Božovića. Biće izvršena kontrola svih procedura počev od ulaska u porođajnu salu, a očekuje se da će ginekolozi svoj izvještaj dostaviti za nekoliko dana.

izvor: Blic

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles