Priboj: Razvijanje usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou

0
9

Priboj/Sjenica/Prijepolje – Radni sastanak na temu Jačanja kapaciteta jedinica lokalne samouprave učesnika u projektu u cilju razvoja i primene najefikasnijeg modela za pružanje usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou održan je u Priboju. Dugogodišnji saradnik GIZ-a na projektu Unapređenje usluga socijalne zaštite u nadležnosti opština i gradova Vladan Jovanović istakao je dve teme današnjeg okupljanja.

-Prvo bi predstavnici svake opštine ukratko trebalo da predstave šta zapravo od usluga socijalne zaštite postoji faktično kod njih, a ne iz papira i na koji način se obezbeđuju, da li preko Centra za socijalni rad ili neke druge organizacije. Кakva su iskustva u postojećim uslugama i koje su nedostajuće kao i ideje za perspektivu. Sve te informacije meni služe da napravim nešto što bi trebalo da ima formu, sadržaj i svrhu modela ili pristupa obezbeđenja usluga socijalne zaštite za svaku od odabranih opština. U ovom projektu koji bi trebalo da traje do aprila sledeće godine, produkt bi trebalo da bude razvijen model odnosno vodič koji bi trebalo da posluži lokalnoj samoupravi da se lakše snađe, kako i šta treba da uradi da bi obezbedila usluge iz svojih nadležnosti – rekao je Jovanović.

U okviru Centra za socijlani rad u Piboju postoji pet usluga: prihvatilište i zbrinjivanje žrtava nasilja, podrška mladim koji se osamostaljuju, dnevni centar za stare, dnevni centar za decu ometenu u razvoju i servis pomoći u kući starim licima. Međutim, Stefan Srbljanović, član Opštinskog veća u Priboju, kaže da bi zbog novih propisa ove usluge bi mogle biti ukinute, ali da će se lokalna samouprava potruditi da do toga ipak ne dođe.

– Priboj nažalost spada u grupu nerazvijenih opština pa je samim tim i veća potreba za uslugama socijalne zaštite. Mi smo zadovoljni aktivnostima Centra za socijalni rad, ali i svesni problema na ovom polju. Naime, izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti centrima za socijalni rad biće onemogućeno da obavljaju usluge lokalne socijalne zaštite, pa je time doveden u pitanje opstanak postojećih usluga. Kako sada stvari stoje, rešenje je na vidiku, pa se nadamo da bi ove prepreke mogli prenebregnuti do kraja godine. Naš cilj je da usluge opstanu na dobrobit korisnika i pružaoca usluga, kako niko ne bi bio oštećen. Razgovarali smo sa predstavnicima opština i gradova koji su ovaj problem rešili i u dobrom delu smo razradili plan funkcionisanja i finansiranja. U svakom slučaju, strateško opredeljenje lokalne samouprave je briga o najugroženijima, pa ćemo dati sve od sebe kako bi sačuvali većinu ili čak sve lokalne usluge socijalne zaštite koje sada postoje – rekao je Srbljanović.

Direktor Centra za socijalnji rad u Priboju, Zoran Polić istakao je da se iz opštinskog budžeta za socijalnu zaštitu se izdvaja 25 miliona.

-Od toga 12 miliona za jednokratne pomoći, dva miliona za troškove Centra a od ostatka, odnosno 11 miliona za pomoć u kući se izdvaja 3,7 miliona, 880.000 dinara dnevni boravak za decu sa poteškoćama u razvoju i 340.000 stanovanje uz podršku. Tu spada i namenski transfer od 3.157.000 dinara – naveo je Polić.

Smanjenje namenskog transfera veliki je problem i opštini Sjenica, kao i nepostojanje politike socijalne zaštite na lokalnom nivou.

-Dve usluge funkcionišu u našoj opštini i to pomoć u kući i dnevni boravak za decu ometenu u razvoju i pružalac obe je Udruženje za pomoć dece i osoba ometenim u razvoju i za koju imaju licencu. Usluge se finansiraju iz namenskih transfera i sredstava lokalne samouprave. Prethodne tri godine koliko su namenski transferi na snazi mi smo njima pokrivali kompletnu usluga tako da opština Sjenica, koja je u četvrtoj kategoriji, nije imala potrebe da izdvaja svoja sredstva. Do sada oni su iznosili od sedam do devet miliona, ove godine on je spao na oko tri miliona. Da bi ove usluge funkcionisale opština mora da izdvoji četiri miliona, a do sada je isplaćeno 1,3 miliona dinara. Inače, iz budžeta je planirano oko 10 miliona za socijalnu zaštitu – rekla je Maida Кasumović iz Opštinske uprave Sjenica.

Prema njenim rečima najveći problem opštine Sjenica je nepostojanje politike socijalne zaštite.

-Mi više nemamo člana opštinskog veća zaduženog za ovu oblast. Tako da nam fali politika na lokalnom nivou. Lokalna samouprava nema mehanizam za ispitivanje potreba novih usluga socijalne zaštite. Ako govorimo za raspisivanje javnih nabavki za ove dve postojeće usluge, naša baza podataka je upravo udruženje koje te usluge pruža. Nemamo u ljudskim resursima osobu u lokalnoj samoupravi koja se posvećeno i konstantno bavi ovim problemom – istakla je Кasumović.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.