Priboj blizu formiranja lokalne ustanove za pružanje socijalne zaštite

0
6

Priboj – Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić bio je u radnoj poseti pribojskom Centru za socijalni rad kako bi se na licu mesta uverio u kvalitet rada ove ustanove i uopšte rada na polju socijalne zaštite, što je kako je rekao, praksa ovog ministarstva. On je istakao da je Priboj jedna od sredina u kojoj su usluge socijalne zaštite razvijene.

“S obzirom da je izmena zakona o socijalnoj zaštiti na pragu, planirano je da se iz Centara za socijalni rad izmesti pružanje usluga, pa zato savetujemo, odnosno preporučujemo lokalnim zajednicama, da se opredele da li će to biti nastavljeno kroz formiranje lokalne ustanove za pružanje socijalne zaštite ili će to biti one biti nabavljene na tržištu putem javnih nabavki. Gro jedinica lokalnih samouprava izražavaju potrebu i želju da to bude upravo putem formiranja ustanove što po mom mišljenju jeste bolji način jer će sama lokalna zajednica imati direktan upliv u trajnost i kvalitet pruženih usluga”, kazao je državni sekretar Nerić.

Predsednik Кomisije za formiranje nove ustanove Stefan Srbljanović istakao je da su u opštini Priboj zadovoljni dosadašnjom podrškom i saradnjom sa resornim ministarstvom, kao i da su u lokalnoj samoupravi opredeljeni da na svaki mogući način sačuvaju svih pet usluga socijalne zaštite koje trenutno u Priboju postoje.

“Učinićemo sve na tom polju kako bismo prenebregli prepreke koje se pojavljuju izmenama i dopunama novog zakona o socijalnoj zaštiti. Mi smo na dobrom putu da do kraja godine zaokružimo tu priču i pokušamo da formiramo lokalnu ustanovu za pružanje usluga socijalne zaštite gde bismo pokušali da sačuvamo svih pet postojećih usluga a na način koji ne bi oštetio postojeće primaoce usluga. Postojeći pružaoci usluga ostali bi faktički isti, samo bi smo na neki način pokušali da ih izmestimo iz Centra za socijalni rad a u Centru bi ostalo ono što su njihove izvorne nadležnosti”, kazao je Srbljanović.

On je istakao da u toj nameri imaju podršku ministarstva, a da su u razgovorima sa predstavnicima GIZ – a, dobili uveravanja da su i oni zainteresovani da sarađuju sa opštinom Priboj, jer je po njihovoj oceni jedna od naprednijih opština u Srbiji po količini i sadržaju usluga koje pruža, naročito kada se ima u vidu socijalna struktura, ekonomska situacija i problemi sa kojima se svakodnevno susreću.

“Oni zbog toga žele da se kroz različite projekte uključe u rad te buduće ustanove i generalno u opstanak a možda i u budućnosti kroz proširivanje kapaciteta pružanja usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou”, rekao je Srbljanović.

Prema njegovim rečima sve bliže su formiranju nove ustanove, a naročito kada je prisutna institucionalna podrška resornog ministarstva koja je nužna za bilo koji korak u celokupnom procesu.

“Čitav proces ne bi zahtevao neke dodatne troškove , međutim kako je novi zakon u pitanju, potrebno je da se planski, budžetno planiraju sva potrebna izdvajanja na tom polju. Кao što znamo funkcionisanje svih ovih usluga se finansira iz tri nivoa a to su davanja lokalne samouprave , davanja ministarstva preko namenskih transfera i iz sopstvenih prihoda preko donacija i aplikacija korisnika, tako da je ovo pravi trenutak, kako zbog formiranja budžeta tako i zbog programskih planiranja u narednoj godini”, zaključio je Srbljanović.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.