Preživio pucanje srca napola

0
53

Tutin – Šezdesetčetvorogodišnji Dželadin Suljić iz Tutina spada u retku grupu srećnika koji su preživjeli najtežu komplikaciju infarkta miokarda – laički rečeno pucanje srca napola. Ovako nešto se ne dešava svaki dan – godišnje dva do tri pacijenta. Malo ko od njih preživi.

Dr Slobodan Mićović, kardiohirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, koji je operisao Dželadina, kaže da je pacijent imao sreće jer u prva dva do tri dana 75 odsto ljudi umre zbog ovog problema.
Pucanje pregrade između lijevog i desnog srca dešava se nakon infarkta u samo jedan do dva odsto slučajeva. I to se najčešće dešava nakon tri dana od infarkta. Zabilježene su i situacije gdje se ova komplikacija desila i nakon 14 dana od infarkta. Često je smrtonosno i jedini spas je operacija. Međutim, i smrtnost od operacija je velika i iznosi 20 do 30 odsto.

A šta se tačno dešavalo sa Dželadinom?
– U januaru je imao infarkt miokarda. Tri dana nakon toga došlo je do pucanja pregrade između lijevog i desnog srca. Istog trenutka počela je da se miješa krv koja je obogaćena kiseonikom i krv koja nema kiseonik. Tkiva i ćelije su patili jer nisu dobijale hranu – počinje priču dr Mićović, kome je ovo drugi pacijent sa ovom dijagnozom koga je također uspješno operisao.

Kardiolog iz Tutina običnim slušalicama ustanovio je šta se dešava kod Dželadina. Jasni otkucaji srca zamijenjeni su šumom. Zahvaljujući ultrazvuku, dijagnoza je potvrđena i pacijent je hitno prebačen u Institut „Dedinje“.
– Došao je kod nas u izuzetno teškom stanju, razmatrali smo zatvaranje te rupe na jedan način pomoću žica, ali to nije bilo moguće uraditi. Zbog toga smo bolesnika prebacili u intenzivnu njegu na nekoliko dana, da bismo mu stabilizovali osnovne životne parametre. Kad su se stekli uslovi, uveden je u operacionu salu. I tada je bio u teškom stanju. Preko tri litra tečnosti imao je oko plućnih krila. Zbog toga je jedva disao – objašnjava dr Mićović.

Operacija je trajala oko sedam sati. Ovakve intervencije se inače rade u našoj zemlji, ali po nečemu operacija kod Dželadina je bila specifična.
– Prvi put je učinjena kombinacija operacije, zatvaranja tog mjesta koje je puklo i rekonstrukcije leve komore. Koristili smo vještački materijal (peč) koji smo ušili na mjestu rupe. Nakon toga smo uzeli još jedan peč i stavili ga naspram prvog. Na taj način smo isključili taj dio srca iz cirkulacije i to je omogućilo da se funkcija njegovog srčanog mišića popravi. Tako smo obezbjedili da se miješanje krvi ponovo ne desi – ističe dr Mićović.

Sa starim načinom intervencije, kako kaže dr Mićović, dešavalo se da se rupe ponovo otvore i to u 50 odsto slučajeva. Novom tehnikom to se neće desiti.
Nakon operacije, pošto mu je srce bilo još slabo, Dželadin je 48 sati bio priključen na intraortnu balon pumpu. Ona je potpomagala srčani rad.
Dr Borislav Krivokapić, načelnik intenzivne njege gdje je Dželadin ležao dva mjeseca, kaže da je bio u izuzetno kritičnom stanju.
– Ovakvom pacijentu jedinom možemo pomoći najsavremenijim metoda. Suština njegovog liječenja je bila da se spriječe komplikacije za koje znamo da mogu da se dese. A u njegovom slučaju ih je bilo mnogo. Samo zahvaljujući timskom radu i višegodišnjem iskustvu smo uspeli da ga spasemo – ističe dr Krivokapić.

Dželadin Suljić, koji je jučer otpušten iz bolnice, jedino što je uspeo da kaže bilo je:
– Sretan sam i neizmjerno zahvalan ljekarima.

Izvor: Blic.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.