Presretnuti razgovori, Radončić: Bakiru ću sve natovariti na leđa

0
15

Fahrudin Radončić

U današnjem nastavku provođenja dokaza optužbe u predmetu “Fahrudin Radončić i ostali” pred Sudom BiH, Tužilaštvo je nastavilo puštanje presretnutih telefonskih razgovora optuženih.

 

Na današnjem ročištu pušteno je sedam razgovora za koje je Sudsko vijeće zaključilo da mogu biti javno prezentirani. Po ranijem zahtjevu odbrane, kako je kazala predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović, Vijeće je odlučilo da će još 16 razgovora i jedna SMS poruka biti pušteni na zatvorenoj sjednici 22. marta.

Sutkinja Mašović je obrazložila da sadržaj nekih od tih razgovora upućuje na mogućnost kompromitacije stranih i domaćih dužnosnika, odnosno na povredu prava privatnosti optuženih, te će stoga biti emitovani bez prisustva javnosti.

Prisutni u sudnici danas su, između ostalog, čuli razgovor koji su 6. januara 2016. vodili Fahrudin Radončić i Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA). U tom razgovoru Mehmedagić obavještava Radončića da mu je došao “jaran iz SIPA-e”, te da mu je on “objasnio ovo friziranje nekih stvari da je nedopustivo”. Radončić mu govori da je Tužilaštvo zatražilo listing telefona Bakira Dautbašića, kojeg terete za utjecaj na svjedoka, te da će “Amerikanci tražiti da se ta stvar ispita” jer je Dautbašić kandidat za državnog ministra. U razgovoru sa Mehmedagićem Radončić kaže i kako će on “za slučaj Keljmendi početi da drži odgovornim Bakira” (Izetbegovića, op.a.).

– Ja ću sačuvati SDA-SBB odnos, ali neću sa Bakirom da sačuvam odnos. Pa onda on neka se bori i za hrvatsko i pitanje i za sve ostalo, neka vidi da li je jači sa mnom ili bez mene. Pa ću mu sve natovariti na leđa, kao što je on meni natovario Keljmendija – govori Radončić.

Istog dana, Bakir Dautbašić poziva Radončića.

– Bio mi je Zijo, tamo nema ništa zavedeno, to mi je provjerio. Nema nalog za istragu, nema ništa – obavještava Dautbašić Radončića, na što mu Radončić govori “neka insistira da se nađe taj nalog jer ne može bez naloga da se ide u Telecom”.

Radončić je i sa Dautbašićem razgovarao o procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

– Samo smo ih mi zajebali, dobili smo da možemo pratiti iz Prištine video-link. Sad će se vidjeti šta Beriša pita za Bakira, za Ćelino ubistvo… Onda Bakir postaje dio procesa. Hoćeš da me zatvaraš, e sad ćeš ti biti dio procesa – kaže Radončić.

Radončić je tih dana često razgovarao i sa Safetom Oručevićem.

– Nisu oni svjesni da postoji prvo i drugo poluvrijeme. Mi kad dovedemo naše svjedoke, to će biti haos. Hoće porodica da svjedoči, da kažu ko ga je ubio (Ramiza Delalića Ćelu, op.a.), ko je kome šta rekao… Ima Munja (Munir Alibabić, op.a.), ima Ugljenova udovica, ima svašta… – govori Radončić Oručeviću u razgovoru koji je vođen 8. januara prošle godine.

Upravo je ovaj razgovor izazvao konfuziju među novinarima koji su pratili suđenje. Naime, novinari su shvatili da Radončić govori o procesu koji se protiv njega u to vrijeme pripremao na Sudu BiH. Međutim, sam Radončić, kao i njegov advokat Asim Crnalić, izjavili su nakon današnjeg ročišta da se ovaj razgovor i nabrajanje potencijalnih “svjedoka” odnosilo na proces protiv Nasera Keljmendija na Kosovu.

Ostaje nejasno zbog čega se Radončić do te mjere angažirao u vezi sa procesom na Kosovu sa kojim, kako je to sam naglašavao bezbroj puta, on nema nikakve veze.

U drugom razgovoru sa Oručevićem, Radončić kaže da su se “Bakir i Osmica cijelo vrijeme tretirali kao ljudi na balkonu”, i dodaje: “Ono što su oni radili meni, sad ću ja njima”. Radončić je spomenuo i kako on Vasvi (advokatica Vasvija Vidović) samo prosljeđuje pitanja koja ona potom šalje preko “specijalne veze” na Kosovo.

Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića, rekao je nakon današnjeg ročišta da se Tužilaštvo u ovom predmetu “bavi dokazivanjem umišljaja, a da ne dokazuje djelo”.

– Umišljaj jeste subjektivni element bića krivičnih djela koja se stavljaju na teret našim branjenicima, ali ako već Tužilaštvo smatra da su oni počinili ta krivična djela, bilo je potrebno to primarno dokazati, a onda i da postoji umišljaj. Sve ovo što je reproducirano u sudnici urađeno je s ciljem da se dokaže umišljaj – rekao je Crnalić.

On je otkrio i da će kao jedan od svjedoka odbrane u ovom predmetu biti pozvan bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kao i još neke “važne osobe u državi”.

Nakon izlaska iz zgrade Suda, Fahrudin Radončić odbio je odgovarati na pitanja novinara Federalne televizije, uz obrazloženje da je FTV “porodična televizija bračnog para Čaušesku”, za koju on ne želi davati izjave.

 

(faktor()


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Presretnuti razgovori, Radončić: Bakiru ću sve natovariti na leđa


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.