Preselio na Ahiret književnik akademik Alija Džogović

15
66

Njegova djela će uvijek podsjećati na njegovu originalnost, koja je nosila u sebi izuzetnu humanu ljudsku poruku ljubavi i tolerancije među ljudima. Bez sumnje, bio je izuzetan kosmopolita čiju dušu je krasilo merhametsko držanje u svakom obliku ljudskog rada i življenja.

dr. Šefket Krcić
dr. Šefket Krcić

Početkom januara ove godine, priča nam prof. dr. Sefer Međedović, sa grupom profesora i intelektualaca iz Peći imao je zadovoljsvo da sjedi i razgovara u ovom gradu sa književnikom akademikom Alijom Džogovićem. Tom prilikom pisac ih je impresionirao svojim svježim dosjetkama, kao i manirima otmjenog intelektualaca, bez obzira što je sa godinama bio duboko zašao u devetu deceniju. Svojim sugovornicima govorio je o svojim projektima i putovanjima kroz Sandžak i Bosnu, te o pripremi referata za predstojeće skupove Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i susrete sandžačkih pisaca. Kada nam je u kasno popodne 22. januara 2014. književnik Zaim Azemović saopćio da je preselio naš dragi prijatelj i pisac Alija Džogović, taj haber sam primio sa dubokim bolom, jer dragog pisca znam još iz rane mladosti i bio sam za njega duboko vezan. Zato je u ovom trenutku teško pisati i govoriti o prijatelju i piscu Aliji Džogoviću.

Književnik akademik Alija Džogović preselio je na Ahiret u Peći na svjetski Dan zagrljaja, 21. januara 2014. godine, kada njegova duša ide ka Svevišnjem Gospodaru svjetova. Ukopan je sutradan, nakon džume namaza, u svom zavičaju. Na Ahiret su ga ispratili najbliži srodnici i prijatelji.

Pjesnik i znanstveni istraživač iz onomastike i dijalektologije rođen je 16.12.1929. godine u Laholu kod Bijelog Polja u Sandžaku. Osnovnu školu završio je u Zatonu, a gimnaziju u Peći. Studije jezika i književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bavio se istraživanjem iz oblasti onomastike. Prve stihove objavio je 1950. godine. Autor je knjiga stihova: “Cvijet i rana” (Priština, 1976.), “Materidža” (Matica Bošnjaka, Novi Pazar, 1993.), “Aragonistički nakit”, “Sarajevo Guernica”, “Iste oči”, “Bošnjaci Vitomarice” (Peć, 2001.). Autor je antologije “Bijel behar” (sandžačkih i kosovskih pjesnika), Prizren 2002. Radio je kao profesor književnosti u srednjim školama u Peći. Bavio se profesionalnim književnim i znanstvenim radom. Bio je član Udruženja pisaca Sandžaka, Matice Bošnjaka Sandžaka i Društva pisaca Kosova, a obavljao je i funkciju predsjednika Foruma Bošnjaka Kosova. Na Plavskim književnim susretima 2005. godine, jula mjeseca u Plavu, predstavljen mu je književni i znanstveni portret. Bio je član redakcije revije “Selam” (Prizren).

U Novom Pazaru, kada sam početkom 1992. godine počeo novi intelektualni angažman sa uređivanjem revije “Sandžak”, pozvao sam Aliju Džogovića da mi bude jedan od bliskih suradnika u rubrici kulture. Ubrzo sam mu štampao zbirku pjesama “Materidža”, koja je izuzetno bila lijepo primljena od kulturne javnosti Sandžaka i šire, za koju je dobio književnu nagradu “Sabit Užičanin”.

Vjerujemo da će istraživači imati pune ruke posla ispitujući obimno Džogovićevo književno i znanstveno djelo. Bez sumnje, bio je neumorni istraživač svoga zavičaja, kako Bijelog Polja, tako i Peći, posebno varošice Vitomirice (o kojoj je napisao monografiju), te je dalje ispitivao toponimiju i onomastiku gotovo svih sandžačkih krajeva, a posebno kapitalnu publikaciju objavio je o onamastici plavsko-gusinjskog kraja.

Rahmetli Alija Džogović bio je živo prisutan na osnivanju Književnih susreta u Plavu, te Književnih susreta “Avdo Međedović”, Književnih susreta “Muhamed Abdagić” u Sjenici, Tutinu i drugim sandžačkim krajevima, gdje je ostavljao utisak prefinjenog pisca i iskrenog sagovornika.

Bez sumnje, život i djelo akademika Alije Džogovića vjerujemo da će biti predmet intenzivnog izučavanja bošnjačkih institucija. Do sada su o njegovom djelu napisane brojne studije, ali ne toliko obimne koliko ovaj stvaralac zaslužuje. Posebno se družio sa rahmetli akademikom dr. Jašarom Redžepagićem, filozofom akademikom dr. Feridom Muhićem i drugim bošnjačkim velikanima. Najzad, ostalo mi je u sjećanju jedno predivno putovanje iz Sandžaka za Tursku, kada smo sa grupom univerzitetskih profesora, nakon pokretanja inicijative u BNVS-u za osnivanje Univerziteta u Sandžaku, ljeta 1992. godine, septembra i oktobra iste godine posjetili više univerziteta u Turskoj, na kojima su počeli studirati studenti iz Sandžaka, kojima je zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo prekinuto školovanje na Univerzitetu u Sarajevu i drugim fakultetima. Na tim putovanjima i javnim istupanjima pred najvećom univerzitetskom elitom Turske, književnik Alija Džogović je posebno zračio svojom pristojnošću i suptilnom estetskom i pjesničkom preciznošću i ostavljao dojam vrhunskog stvaraoca i intelektualca.

U tom kontekstu, pozivam sjećanje u susret te iznosim mišljenje filozofa dr. Slobodana Tomovića, koji nam je jednom prilikom u Podgorici izrekao stav: “Studirao sam na Univerzitetu u Beogradu i posebno sam zapamtio dva književna stvaraoca, koji su bili moje kolege iz generacije, a to su Alija Džogović i Žarko Đurović. Nikada neću zaboraviti njihova sjajna istupanja pred radoznalom studentskom omladinom u Beogradu, a plijenili su pažnju i interesovanja širih pasioniranih ljubitelja poezije…”

Na kraju, opraštajući se od ovog velikog književnog velikana i mog prijatelja riječi nisu dovoljne da iskažu svu moju bol. Njegov odlazak u vječiti svijet ostavlja veliku prazninu u kulturnom i književnom životu Sandžaka i Kosova. Njegova djela će uvijek podsjećati na njegovu originalnost, koja je nosila u sebi izuzetnu humanu ljudsku poruku ljubavi i tolerancije među ljudima. Bez sumnje, bio je izuzetan kosmopolita čiju dušu je krasilo merhametsko držanje u svakom obliku ljudskog rada i življenja. Spisateljica Suada Džogović, inače kćerka pisca, prije nekoliko godina napisala je i objavila knjigu “Bibliografija i biografija Alije Džogovića”. Na taj način pružila osnovne podatke o ovom književniku. Jasno, piščev stvaralački rad, posebno na polju poezije i onomastike, zaslužuje daleko širu valorizaciju.

Neka mu je vječni rahmet i da mu duša počiva u džennetskim baščama.

Autor: dr. Šefket Krcić
revija SANDŽAK | 1. februar 2014. | br. 176 | RevijaSANDZAK.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

15 KOMENTARI

 1. Uvazeni profesore Krcicu,

  zahvaljujem na divnim rijecima kojima ste prenijeli sjecanja na zivot i djelo mog oca, a ja sve dok budem disala i dok njegovi prijatelji poput Vas budu uz mene, akademik Alija Dzogovic ce i dalje zivjeti medju nama i bice publicirane sve njegove knjige koje za zivota nije uspio.

  Suada Dzogovic

  1

  0
 2. Za GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA: Gospodine urednice zamolio bih vas radi nas citalaca koji ne dozvoljavaju da nam se vrijedja inteligencija i nase znanje o svom porijeklu da vasi administratori ovog portala suze prostor ovom bol.esniku Slobodanu Jarcevicu da nas svakodnevno vrijedja.Tom covjeku koliko znam zabranjeno je i na srpskim portalima da se pojavljuje .Svoje bolesne frustacije i lazi neka zadrzava u sebe .Koga interesuje da utvrdi koliki je to sovinista i bol.snik neka ukuca njegovo ima i prezime na Googlu i prelista negovu biografiju ,sve ce mu biti jasno o cemu se radi.

  0

  0
  • Gospodine Rozajac,
   nemam nista protiv Vas – sto predlazete, da mi Urednistvo zabrani polemiku. Javljam se, jer je rec o mom zavicaju na ovom sajtu. O Bosni je rec i o mom bosanskom narodu. Bosanaca s ovakvim misljenjem ima na desetine hiljada – i medju katolicima i medju muslimanima. I kako da se zabrani iznosenje njihovih stavova. Je li to demokratski sto Vi predlazete?

   Kazete, da ste videli u mojoj biografiji mnogo ruznoga. Eto, ne molim Urednistvo da me stiti, nego Vas molim da iznesete te, kako kazete, ruzne stvari.

   0

   0
  • Postovano Urednistvo Sandzakpresa,
   obavestavam vas, da vise necu slati svoje stavove o povjesti Srba i Slovena, o antickoj i srednjevokovnoj istoriji, o sudbini nasih predaka i tako dalje. VAMA ZAHVALJUJEM, JER STE OBJAVLJIVALI SVE STO SAM VAM PPOSLAO. ONIMA KOJI SU MI UPUCIVALI POGRDNE RECI – OPRASTAM. NEKA IM I BOG OPROSTI.

   Postovano Urednistvo,
   poslednjih 30 godina sam se bavio vatikanskom i zapadnoevropskom necasnom politikom i ratovima na Helmu (Balkanu) i napisao sam o tome 25 knjiga i nastupio sam ne desetak medjunarodnih naucnih skupova – vezanih za evropsku istoriju. Ti radovi su objavljeni u akademskim knjigama u Rusiji i prevedeni su na nekoliko jezika. Ako vas zanimaju te knjige, predlazem Vam da organizujete njihovo predstavljanje u Prijepolju i drugim mestima.
   Pozdrav, Slobodan Jarcevic

   0

   0
 3. kad bolje razlim, ovo je tako perfidan tekst, takovo ponizenje za moju porodicu..(adžo aljo mi je blizak rod)..a vi ste pustili da onaj sto je daleko ispod dole pise o nekom ko je daleko iznad njega kao da je ispod njega.eto tako vam izgleda ovaj tekst..ovaj covjek, šefćet krcić je itekako poznat u crnoj gori i za njega niko nista lijepo nekaze. al i to evo postrani, zar krcic da prica o aliji ko njegovom pulenu, sramota stvarno.ovaj sarkazam aljo nije zasluzio,a vama neka sluzi na cast ovaj tekst..

  0

  0
  • Ti nijesi u srodstvu sa Alijom rahmetli,da jesi ne bi pisao ovakve komentare jer je Rahmetli Alija kojeg sam licno poznavao znao da postuje ljude,postovao je I dr.Sefketa Krcica. Zasto ti nijesi napisao nesto o tvom rodjaku pa makar I slicno ovome tekstu?
   Neka Allah nagradi dr. Sefketa za ovaj trud a rahmetli Aliji podari DZenet…

   0

   0
 4. Gospodine Krcicu,
  kazete, da je obavljena agresija na Bosnu i Hercegovinu 1992. Kako? Koja odredba Ustava je prekrsena od strane tadasnje savezne vlasti, pa da to ocenite agresijom? Znate li, da Ustav SFRJ nije predvidjao mogucnost izdvajanja republika iz Jugoslavije – ako na to ne pristanu sve republike? Da li je takav pristanak sacekao Alija Izetbegovic?

  0

  0
  • Srbi su prevarili sve ostale nacije koje su bile u Jugoslaviji,pokupili su oruzje a onda napali I ubijali goloruki narod I sve sto nije srbin,zar to nije agresija…
   Srbin ne moze nikada biti covjek ma koliko se trudio a to je javno I priznao vas pop koji je rekao citiram,, Budite ljudi I ako ste srbi,,.

   0

   0
   • Gospodine Tutince,
    Srbi nikog nisu prevarili. Srbi su prevareni jos 1918, kad su srpske zemlje unesene u Jugolsaviju i kad su muslimani znali da su Srbi. A onda su srpske zemlje unesene u vise republika. Kralj Aleksandar je Staru Srbiju *Makedoniju*, kratkovido – po odluci Berlinskog kongresa 1878, izdvojio iz Srbije. A Starosbrijanci (Makedonci) su uzdizali Srpstvo vise od Srba u bilokojem drugom kraju. Zatim je, opet po planu Zapada, Knez Pavle ustupio Dubrovnik i Krajinu Hrvatskoj. Posle Drugog svetskog rata, deo Vojvodine – Baranja je ustupljena Hrvatskoj. Zatim, Srbija je podeljena na tri dela – Moravska Srbija, Kosovo i Metohija i Vojvodina. Zatim, komunisti su nastavili rasrbljivanje Crnogoraca, muslimana i Srba katolika.
    U Drugom svetskom ratu je Nezavisna Drzava Hrvatska – zakonodavno predvidela potpuno istrebljenje pravoslavnih Srba, kao i Roma i Jevreja. I Srbi pravoslavni su to oprostili Hrvatskoj, a nisu se potrudili da osveste u zlocinackoj hrvatskoj vojsci Srbe muslimane i Srbe katolike.
    Kako su Srbi prevarili sve druge narode?
    Pokusajte to opovrci. I kako su Srbi pokupili oruzje, kad je Nemacka preko Madjarske naoruzala paravojne hrvatske jedinice 1990. i 1991? Zasto je uvezeno to oruzje? U JNA su bili oficiri svih narodnosti – pa i muslimani. Dudakovic je ratovao u Vukovaru protiv hrvatske separatisticke vojske – i to mu je bila ustavna obaveza. Neustavno je postupio kad je prisao separatistickoj vojsci Bosne i Hercegovine, sastavljene od muslimana i katolika.

    0

    0
   • Jarcevicu , jeste li vi napisali da su Srbi stariji od ameba ? 🙂
    Da li to zaista mislite ili je to igra rijeci ? 🙂

    0

    0
   • Gospodine Mne,
    vise puta sam rekao na predstavljanjima svojih knjiga – da su Srbi stariji od ameba. I to je tacno. Evo zasto. Bog je stvorio ljudsko bice (a Srbi su najstariji narod). Kad ih je stvorio, onda je, u odnosu na lnjegove umne i fizicke odlike, stvorio njegovu zivotnu sredinu – okeane, mora, sume, voce, povrrce… reke potoke… i tad je stvorio i bare – I U NJIMA AMEBE.
    Jednostavna cinjenica – Srbi su stariji od ameba.

    0

    0
   • @ Slobodan Jarcevic

    Koji Srbi, oni sto su nastali od Slovena ili oni Vlasi, Morlaci (romanizovano starobalkansko stanovništvo) ?!
    Hahahaaaaaa, blago vama s vama ! 😀 😀 😀

    0

    0
   • @Slobodan Jarčević

    Dobro je kad ne vjerujete u Darvinovu teoriju, u tome se jedino slažemo.
    Jeste Allah dž.š. stvorio ljudsko biće, ali zasigurno to nisu Srbi.
    Ne bi baš takvu osnovu imali, nasilnu i mrziteljsku …bili bi ste bolji ljudi, još bolji vjernici, a to niste.
    Osim toga, koliko znam vi ne vjerujete u jednog Boga, već u tri (oca, sina i svetoga duha), a koliko svetaca imate, ne zna im se broja….pa me i ne čudi što su u Sabornom hramu u PG nacrtani pojedini političari kao sveci, a Karl Marks, Fridrih Engels i ostali kao đavoli. Kada ste vi stariji od amebe, mogu i političari biti sveci. 😀
    Nego, istina je jedna!
    Svi cemo mi neko danas, neko sutra na onaj svijet (ahiret) ponijeti dobra i loša djela. Tu “amebe” i neosnovane teorije ne pomažu.

    0

    0
   • [email protected] Slobodan Jarcevic
    :

    -citati TVORCA NOVE SRPSKE ISTORIJE.
    NEPRIKOSNOVENOG idejnika,projektanta SANU-1 i SANU-2,
    najvaznijeg clana SRPSKE AKADEMIJE N.i U.:

    1)DOBRICA ČOSIĆ:Laganje je najbolja vrlina srpskog naroda..Mi lažemo da bi varali samisebe,da tješimo druge,mi lažemo za oprost,mi lažemo da bi seborili protiv straha,lažemo da bi skrivali svoj jad..Laganje je oblik našeg patriotizma i potvrda naše inteligencije..Mi lažemona maštovit i kreativan način…(roman “deobe”1961. ninova nagrada…)

    2)”Uz američke i evropske laži, ravnopravno, ali sramnije i besmislenije su srpske laži urežiji Slobodana Miloševića, a koje raznose i umnožavaju generali, političari inovinari: okupacija Kosova tumači se odbranom državne celine i suvereniteta. Uporušenoj, obogaljenoj i poraženoj Srbiji sa hiljadama ubijenih i ranjenih, proglašavase nacionalna pobeda. Farsa za farsom! Nadrealizam istorije”. Dnevnik DobriceĆosića, u noći kada je NATO obustavio bombardovanje Jugoslavije

    3)”Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti,lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja.Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođeneinteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.” Dobrica Ćosić, Deobe

    4)”Laž je srpski državni interes.” Dobrica Ćosić

    5)”Laž je u samom biću Srbina”. Dobrica Ćosić

    6)”U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.” Dobrica Ćosić

    7)”Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…” Dobrica Ćosić

    🙂 🙂 🙂

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.