28. Decembar 2012

Turska – Prema anketi koju je sproveo list “Preporod”, inače službeno glasilo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH), turski premijer Recep Tayyip Erdogan je ličnost koja je u proteklih godinu dana dala poseban doprinos islamu i uopće životu muslimana.

Anketa je sprovedena među saradnicima, čitateljima i bošnjačkim uglednicima, profesorima, alimima, aktivistima…

“Istakao bih utjecaj koji je Turska postigla i još više ojačala u proteklom periodu. Ta zemlja je važan politički i ekonomski faktor u svijetu i njezin napredak je očigledan. Pogotovo u vrijeme trenutne krize u Siriji, ali i u poređenju s atmosferom ekonomske i političke nestabilnosti u Grčkoj i drugim zemljama Europske unije”, kazao je u anketi Tarik Đođić, generalni direktor Al Jezeera Balkans, prenosi novinar AA.

Profesorica Fakulteta političkih nauka (FPN) prof. dr. Fahira Fejzić – Čengić dodala je
“da je ličnost Recepa Tayyipa Recepa Erdogana dala veliki pečat u 2012. godini, unutar njegove zemlje i van nje”.

“Konferencija o dijalogu u Istanbulu za mene je veći iskorak i glas pravednosti nego sve ono što su u istoj godini dali Davosi, New Yorci, Londoni… kao konferencijske destinacije”, smatra Fejzić.

Učesnici ankete su posebno naglasili važnost, kako su rekli, dva lidera muslimanskog svijeta, turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u Turskoj, kao i Muhammeda Mursija u Egiptu, jer su “poslali jasne poruke i bili nezaobilazan faktor u rješavanju i prekidu višednevne okrutne agresije na Pojas Gazze u Palestini”.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović rekao je kako premijera Erdogana smatra “najvažnijom ličnošću jer svojim životom i politikom podsjeća na našeg predsjednika rahmetli Aliju Izetbegovića”.

Istraživač-saradnik, turkolog s Orijentalnog instituta u Sarajevu mr. Amina Šiljak-Jesenković istakla je, također, ulogu Recepa Tayyipa Erdogana, turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutolgua, te njihovu  “pametnu međunarodnu politiku, koja ne ugrožava druge”.

Dio anketiranih konstatirao je da je “turski premijer Erdogan ličnost zahvaljujući kojoj Turska preuzima vodeću ulogu na svjetskoj političkoj sceni, a što potvrđuje da je riječ o lideru koji ima jasnu viziju”.

Prema jednom od anketiranih, Erdogan je “na svjetskom nivou, u međunarodnim odnosima, muslimanima vratio makar malo dostojanstva”.

“Ima hrabrosti i petlje kazati ono što svi znamo, a većina muslimanskih
lidera sramno šuti, jer ne smiju od svojih gospodara”, pojasnio je učesnik ankete.

Dio učesnika ankete je, također, ocijenio da je Erdogan “nesumnjivo najznačajniji muslimanski lider danas u svijetu, koji je obilježio i godinu iza nas”.

“Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je najznačajnija muslimanska ličnost. To je potvrdio svojom vizijom, držanjem, odnosom prema sirijskoj krizi i izbjeglicama”, apostrofirano je u anketi.

Zaključeno je da “turski premijer iz godine u godinu pokazuje da je vodeći muslimanski lider koji na jedan novi način prilazi interesima svoje države, ali i interesima muslimana van Turske”.

Učesnici ankete smatraju da je centralni događaj za muslimanski svijet u 2012. godini svakako to što je Palestina dobila status države nečlanice – posmatrača u Ujedinjenim nacijama. Još jednom je naglašena i važnost Arapskog proljeća. Na domaćem planu, anketirani su istakli važnost završetka izbora novog reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića. Kazano je da je Islamska zajednica u BiH u tom procesu pokazala svoju “zrelost i dostojanstvo”.

(trtbosanski)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles