Pregovori o Siriji: Rusija priželjkuje političku pobjedu

0
9

Rusija, Šam – Analitičari za Al Jazeeru govore o nejasnoćama koje prate predstojeće pregovore o Siriji u Astani.

Piše: Fadi Jaber

Halep se ponovo nalazi pod kontrolom sirijskog režima, dok su ruralne oblasti ovog grada podijeljene između različitih snaga. Nakon što je okončana evakuacija gotovo pedeset hiljada civila koji su se nalazili pod opsadom u istočnim četvrtima ovog grada, Rusija je pozvala dvije sukobljene strane u Siriji i njihove simpatizere da se okupe za pregovaračkim stolom u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Budući da do ovog momenta još nije poznata priroda pregovora na koje je pozvala Rusija, počela su se javljati brojna pitanja kada je riječ o ovim dešavanjima. Neka od tih pitanja glase: hoće li se za pregovaračkim stolom okupiti predstavnici ove dvije strane; ima li delegacija sirijskog režima dovoljno ovlasti da provede rezultate pregovora; ko će predstavljati sirijsku opoziciju na pregovorima; koje su najvažnije tačke pregovora; koji su očekivani ishodi pregovora i da li će oni biti primjenjivi u stvarnosti, te jesu li ovi pregovori zamjena ili dopuna za Ženevu?

Novinar Hossam Mohamed Al Jazeera

Novinar Hossam Mohamed smatra da pregovori u Astani dolaze u okviru pokušaja Rusije da ostvari bilo kakvu političku pobjedu na sirijskoj sceni, nakon zločina koje je počinila sa svojim ekspoziturama, režimima u Damasku i Teheranu.

Naglašava da je Moskva, uprkos tome što već unaprijed zna da pregovori neće zadovoljiti njene aspiracije, odlučna da nastavi s pregovorima kao političkim projektom kojeg smatra ostvarenjem dodatnog političkog kredibiliteta bez obzira na rezultate. Pritom je iskoristila svoju invaziju na istočni Halep, relativno povlačenje oružane sirijske opozicije i trenutni politički vakuum u Bijeloj kući u pokušaju da, sa svoje strane, dobije što se može dobiti prije nego što novoizabrani američki predsjednik Donald Trump preuzme vlast.

Mohamed za Al Jazeeru dodaje da su Zapad i Moskva potpuno svjesni da pregovori u Astani i njima slični krugovi političkih pregovora neće dovesti do bilo kakvog političkog rješenjA u Siriji. Takvi projekti zaobilaze realnost i nisu u skladu sa zahtjevima Sirijaca. Štaviše, oni podstiču na sukob, smatra on.

Nedostatak opcija

Sa druge strane, vojni ekspert Fayez al-Asmar smatra da su pregovori u Astani nastavak pregovora o evakuaciji boraca i civila iz istočnog Halepa. Ističe kako je razlika između Astane i Ženeve odsustvo američke, arapske i UN-ove uloge, zatim odsustvo Visoke pregovaračke komisije, pored činjenice da su uvod u predstojeće pregovore u Ženevi.

Al-Asmar za Al Jazeeru kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin želio predstaviti sebe kao mirotvorca, te naglasiti da se ne smije zanemariti ključna uloga Rusije u regionu, kao i da je Rusija zajedno sa Turskom uspjela postići ono što Amerika i Ujedinjeni narodi nisu, a to je dovesti opoziciju i sirijski režim za isti pregovarački sto.

Vojni ekspert Fayez al-Asmar Al Jazeera

Sirijska opozicija je suočena sa stvarnošću i nalazi se u nezavidnom položaju nakon gubljenja značajnih položaja u Halepu i okolini glavnog grada Damaska, sklapajući kompromise sa sirijskim režimom na koje ih je primorala opsada koja je trajala dugi niz godina i mjeseci. Stoga se čini da sirijska opozicija i nema mnogo opcija pred sobom.

Ovaj vojni ekspert smatra da su opcije sirijske opozicije ograničene te da nema priliku za manevre političkog pritiska. Pad Halepa je ostavio utjecaj na političku i vojnu situaciju, te pružio sirijskom režimu i njegovim saveznicima jak adut prilikom pregovaranja.

Dodaje da je nedostatak opcija, također, posljedica stanja borbenog morala boraca i civila na područjima pod kontrolom opozicije, nakon onoga što se dogodilo u Halepu, pored odsustva arapske uloge i uloge Prijatelja Sirije, usred međunarodne šutnje i paralize organizacija spram dešavanja u ovoj državi.

Politička kriza opozicije

Al-Asmar dodaje da je vojna sposobnost opozicije postala slaba, dok, u isto vrijeme, sirijski režim krši primirje koje je postignuto uz rusko-turske garancije. Dodaje da se odnos snaga mijenja u korist sirijskog režima koji nastoji proširiti svoju kontrolu u svjetlu regionalnih pritisaka na opoziciju.

Najbolja opcija za sirijsku opoziciju trenutno, smatra on, jeste da se čvrsto drži legitimnih međunarodnih rezolucija o Siriji te da zahtijeva njihovu primjenu.

Također, sirijska opozicija koja je potpisala ruski sporazum sada prolazi kroz političku krizu, kaže novinar Mohamed, nakon vojne krize sa kojom se suočila u Halepu. Opozicija je požurila da potpiše ovaj sporazum bez da ostvari osnovni uvjet u borbi protiv šiitske ekspanzije u Siriji, naročito u svjetlu velike ruske dominacije.

Ovaj novinar kaže da se ne može zanemariti ono što Iran drži u svojim rukama u regionu te da se „sada suočavamo sa dvije vrste okupacije: iranskom (sektaškom) i ruskom (ekonomskom) okupacijom.“

Izvor: Al Jazeera


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Pregovori o Siriji: Rusija priželjkuje političku pobjedu


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.