25. Maj 2013

Rožaje – Škola demokratskog rukovođenja je u Norveškoj (Lillehammer, Oslo) u periodu od 11-18. maja, organizovala IV modul za svoju XI generaciju Škole pod nazivom „Odgovorne institucije“.

Teme modula:  odgovorne institucije i energetska efikasnost.

Nakon prva tri modula posvećena evropskim procesima, vladavini prava i ljudskim pravima u Crnoj Gori, učesnici nove generacije su ovog puta imati priliku da čuju predavanja na teme kao što su snaga i nezavisnost demokratskih institucija na lokalnom i nacionalnom nivou.

Prvi dio modula u trajanju od 3 dana modula učesnici su proveli u Lillehammeru, Nansen Fredssenter, Nansen Center for Peace and Dialogue, čijom organizacijom  je rukovodio profesor Steinar Bryn.  Imali su priliku da čuju predavanja o političkom sistemu Norveške i njenom unutrašnjem uređenju. Parlament Lillehammera, osnovna školaσØRE Āl”, centar za reciklažu otpada “GLOR” samo su neke od institucija i radnih organizacija koje su polaznici posjetili, na licu mjesta se upoznali sa njima i razmijenili ideje i iskustva sa njihovim predstavnicima.

20130516_113917

Drugi dio modula posvećen je posjetama institucija u Oslu, među kojima su Parlament Norveške, Sindikat, Norveška kuća mira, Posjeta Laburističkoj partiji Norveške koju je prezentovala Signa Brudest, sekretar, kao i susret sa Konzervativnom partijom – HØYRE.

Na modulu su učestvovali predstavnici BS: Almer H. Kalač, šef poslaničkog kluba; Nedžad Drešević, član predsjedništva  i Mirsad Džudžević, član glavnog odbora.

(BSCG)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles