Predstavnici BNV-a razgovarali sa delegacijom EU u Srbiji

0
3

Delegacija EU u BNV 11 03 2015

Novi Pazar – Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća juče su razgovarali sa šefom Političke sekcije Delegacije EU u Srbiji, Lukom Bjankoniem i savjetnicom za pitanja ljudskih i manjinskih prava pri Delegaciji, Gordanom Arackić Nikolić.

Predstavnici BNV (potpredsjednici Muhedin Fijuljanin i Esad Džudžo i sekretar Vijeća Ahmedin Škrijelj) su istakli da se Vijeće zalaže za koncept demokratske, moderne države Srbije buduće članice EU, kao i vladavinu prava, pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom.

U razgovoru je naglašen problem poštovanja Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima garantovanih prava Bošnjaka u Srbiji  u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma, kao i djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu, kroz adekvatnu zastupljenost u državnim organima i institucijama sa javnim ovlašćenjima.

U vezi sa ostvarenjem prava Bošnjaka na obrazovanje na bosanskom jeziku ukazano je i na potrebu dosljedne implementacije Zaključka Vlade Republike Srbije od 1. novembra 2013. godine, kojim se prihvata Izvještaj sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji, a kojim se definišu mjere za efikasnije ostvarenje tog prava.

Predstavnici BNV-a istakli su nužnost rješavanja svih problema sa kojima se Bošnjaci suočavaju a posebno neriješenih pitanja ubistava, otmica, kidnapovanja, te nasilnog iseljavanja Bošnjaka sa područja Sandžaka.

U razgovoru je naglašeno da Bošnjačko nacionalno vijeće  rješenje problema vidi u Rezoluciji o rješavanju statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji, koja je putokaz kako da Srbija najkraćim i najsigurnijim putem prođe kroz poglavlje 23, 24 i ostala poglavlja u pristupanju Evropskoj Uniji, a koju je manjinski Poslanički klub „SDA Sandžaka-PDD“, 2. februara 2015. godine, podnio Skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje.

Predstavnici Vijeća izrazili su očekivanje da državni organi Republike Srbije neodložno postupe po podnijetim zahtjevima i pokrenutim postupcima u vezi sa pitanjem finansiranja Vijeća i ostvarivanjem svih nadležnosti Vijeća, kao i poštovanje izborne volje Bošnjaka i njihovih legitimnih predstavnika.

(bnv.org.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.