20. Februar 2019

Izgradnjom novog mosta u centru Novog Pazara počinje rješavanje problema saobraćajne regulacije u gradu, zaključeno je na prezentaciji projekta za izgradnju novog mosta i kružnog toka, koja je održana u Upravi grada. Prvo idejno rješenje uradila je projektantnska kuća Gramont iz Novog Sada, a konačni projekat trebalo bi da bude gotov do kraja juna.

Predstavnici projektantske kuće Gramont iz Novog Sada, ovakvo projektno rješenje izrađivali su godinu dana. Brojanjem saobraćaja, ustanovili su da u centru grada prolazi oko 33 hiljade pješaka i 22 hiljade vozila dnevno. Najveći problem bilo je naći rješenje za regulaciju pješačkog i kolskog saobraćaja, koji se kako su zaklučili i ovde prezentovali, mora odvojiti.

Foto: Gramont 

“Jedino rješenje koje je moguće bilo u ovakvim uslovima je odvojiti potpuno pešački i kolski saobraćaj”, kazao je direktor firme Gramont-NS Miodrag Arsić.

I glavni urbanista Elvir Hamidović kaže da je prezentovani projekat jedino moguće rješenje zagišenog saobraćaja i da je ovom prezentacijom načinjen prvi korak ka kvalitetnom i konačnom rješenju.

”Sve relevantne faktore smo uključili u proces projektovanja, planiranja i izradu projektno-tehničke dokumentacije”, rekao je Hamidović. On je istakao da je sam postupak veoma kompleksan na prostoru gde se spaja staro i novo, tradicionalna i savremena arhitektura.

Foto: Gramont 

Koordinator za kapitalne projekte u Novom Pazaru i savjetnik direktora Koridora Srbije Edib Dedeić ističe da ovo povlači realizaciju niza drugih važnih projekata.

”Gradska uprava je raspisala tender za rešenje podhodnika za pešačka kretanja. Sve to povlači i niz drugih važnih projekata u Novom Pazaru. Potrebno da građani imaju još malo strpljenja”, kazao je Dedeić.

Foto: Gramont 

Zavod za urbanizam je, kako ističe direktor Suat Ljajić, uradio Plan detaljne regulacijie koji bi trebalo da bude usvojen u narednih mjesec dana, čime se stiče zakonska osnova za realizaciju ovakvog plana.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocijenio je da je ova prezentacija bila dobra prilika za iskazivanje stručnih mišljenja u cilju izrade što kvalitetnijeg konačnog projekta i efikasnijeg rješenja u korist svih građana Novog Pazara.

Foto: Gramont 

”Izrada projekta je pri kraju. Ono što sledi je da raspišemo tender, da se nađu izvođači i da se radi na realizaciji ovog kapitalnog projekta za Novi Pazar”, kazao je Biševac.

Finalna verzija projekta trebalo bi da bude gotova do kraja juna, kada se očekuje još jedna posjeta predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koji je u Novom Pazaru još 2017. potpisao ugovor za finansiranje ovog, ali i drugih važnih projekta. Nakon prezentacije projektanti iz Novog Sada izrazili su oduševljenje spremnošću lokalne samourave Novog Pazara da se, kako su istakli, suoče sa ovako kompleksnim problemom.

izvor: Rtvnp

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles