Predsjedništvo BiH prihvata Pariški sporazum, potpisnik će biti Denis Zvizdić

0
9

 

Prihvatilo je poziv generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) za učešće na ceremoniji potpisivanja Pariškog sporazuma uz Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, koja će biti održana u New Yorku 22. aprila ove godine. Delegaciju Bosne i Hercegovine će na ceremoniji potpisivanja predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji će po ovlaštenju Predsjedništva BiH potpisati ovaj sporazum.

Predsjedništvo je danas odobrilo i zaključivanje memoranduma o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Donijelo je Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o grantu Trust fonda za Globalne ekološke kapacitete i Specijalnog fonda za klimatske promjene – Projekat upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu, između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, u svojstvu agencije za implementiranje globalnih ekoloških kapaciteta i agencije za implementiranje Specijalnog fonda za klimatske promjene globalnih ekoloških kapaciteta.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo i Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar te Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda Evropske policije (EUROPOL).

Podržalo je Inicijativu za organizaciju i izvođenje međunarodne vježbe „Odgovor na katastrofe u Bosni i Hercegovini u periodu 2016.-2017. godine“.

Predsjedništvo BiH je ratifikovalo Okvirni sporazum o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine LD 1836 (2014.) – Kredit za socijalni program stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj, koji provodi Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS), te Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

(Klix)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Predsjedništvo BiH prihvata Pariški sporazum, potpisnik će biti Denis Zvizdić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.