Predsjednik Opštine Rožaje, Ejup Nurković obišao mjesne zajednice na seoskom području

5
44

image-71728540831e98bc65be6a5241e224bcbec01374fbe3a38ffe055cb1f802b7cc-V

Rožaje – Predsjednik opštine Rožaje, gospodin Ejup Nurković sa sekretarom Sekretarijata za mjesne zajednice, gospodinom Vehbijom Honsićem u skladu sa Planom rada za ovu godinu, obišao je mjesne zajednice na seoskom području i tom prilikom na sastancima sa organima mjesnih zajednica (predsjednicima Savjeta, članovima Savjeta i mještanima) je razgovarao o evidentnim problemima na tom području i načinu njihovog prevazilaženja radi stvaranja boljih uslova za život i rad mještana.

Na osnovu iznijetih problema sa ovih sastanaka može se zaključiti da mještani u svim mjesnim zajednicama dijele identične probleme koji se prenose iz godine u godinu u dužem vremenskom periodu:  nedovoljno izgrađena putna infrastruktura (asfaltiranje, proboj i tamponiranje puteva), neadekvatno riješena pitanja snadbijevanja stanovništva sa vodom i električnom energijom, problemi vezani za deponovanje čvrstog otpada, nezaposlenost, teška materijalna situacija pojedinca, porodica i šire zajednice, neadekvatne stimulativne mjere za razvoj poljoprivrede i stočarstva, nedozvoljen transport ogromnih tereta loklanim putevima od strane koncesionara, rješavanje problema organizovanog prevoza od MZ do grada, nedostatak internet mreže na većem dijelu teritorije, zimsko održavanje puteva, nerad ambulanti više dana tokom nedjelje, neredovno i neadekvatno održavanje škola i njihovih dvorišta, kao i drugi problemi sa kojima se susreću građani na mjesnom području.

Učestvujući u diskusiji na ovim sastancima predsjednik Opštine, gospodin Ejup Nurković upoznao je prisutne sa onim što je urađeno na nivou Opštine u vremenskom periodu od jedne godine,  odnosno od momenta preuzimanja vlasti na osnovu izbornih rezultata od 25.05. 2014.godine. Aktuelna vlast je nakon stupanja na dužnost usvojila novu Odluku o organizaciji organa loklane uprave, osnovani su novi organi i službe radi efikasnijeg rješavanja zahtjeva građana, uradila je sanaciju nekoliko putnih pravaca na mjesnom području,  održavanje i čišćenje snijega na putevima u zimskom periodu, urađena je nova prostorno-planska dokumentacija i projektna dokumentacija za određene investicije, čime je stvoren osnov Opštini da traži srdstva kod nadležnih finansijskih institucija  za finansiranje određenih infrastrukturnih projekata. Posebnu aktivnost lokalna uprava je vodila u vezi pronalaženja strateških investitora i aktiviranja pojedinih proizvodnih pogona u sastavu bivšeg  „Gornjeg Ibra“, pa se po ovom pitanju očekuju pozitivni rezulatati. Takođe se vode razgovori i sa drugim potencijalnim investitorima u vezi igradnje i aktiviranja nekih proizvodnih kapaciteta.

Nova vlast u sistemu loklane samouprave Mjesnu zajednicu tretira na način koji joj pripada u skladu sa važećim zakonskim propisima radi jačanja njene uloge u ovim procesima.

Izabrani su novi organi u svim mjesnim zajednicama – Savjeti MZ i predsjednici Savjeta. Njihov je zadatak da budu spone između građana na mjesnom području i organa lokalne uprave, a bave se pitanjima od neposrednog interesa građana na određenom području, kao što su: putevi, voda, struja, socijalna pitanja, zapošljavanje, školstvo, zdravstvo, prevoz putnika i učenika i ostalo. Da bi se unaprijedio rad mjesnih zajednica nova vlast je osnovala Sekretarijat za mjesne zajednice kao novi organ loklane uprave, koji je osposobljen za pružanje administrativno – stručne pomoći organim MZ istako je sekretar Sekretarijata za mjesne zajednice, gospodin Vehbija Honsić.

 

Na ovim sastancima dogovoreno je da Predsjednici Savjeta dostave Investicioni  plan sa utvrđenim prioritetima za svoje područje, za ovu i narednu godinu, a njihova realizacija zavisiće od  dinamike priliva sredstava u Budžet Opštine i drugih programskih dokumenata koje je usvojila SO-e. Predsjednik je naglasio da se svi evidentirani problemi mogu rješavati kroz partnerski odnos Opštine, mjesne zajednice, dijaspore i ostalih. Predsjednik je prihvatio da riješi jedan broj zahtjeva za čiju realizaciju su neophodna sredstva u manjem finansijskom iznosu.

(Rozaje.me)


image-a8ca125f00e8f9b146614e9201a5edb07a6a956976a5bf9743acf459d63d6d97-V


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Aktuelna vlast u Rozajama je eliminasala negativnu praksu koja je pored materijalne stete bio i svojevrstan moralni ponor ne samo lokalnog DPS vec i svih njegovih gradjana. Ono sto danas moze da se kaze za jednogodisnju vlast ove koalicije je cinjenica da je Bosnjacka stranka pribjegla prevelikom zaposljavanju ili bolje reci zbrinjavanju velikog broja administrativaca te je time svjesno ili ne, ali zasigurno sebe uskratila da dio budzeta usmjeri u razvoj i stvaranje novih radnih mjesta. To je pogresan put koji se hitno treba zaustavljati kao i politikansko koketiranje sa DPS/om sto ce se prije ili kasnije vratiti kao bumerang

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.