Predsjednik općine Nova Varoš pod istragom

0
18
Nova Varoš – Zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio budžet Srbije za više od milion eura, pokrenut je pretkrivični postupak protiv Bojana Dimitrijevića, bivšeg ministra trgovine i turizma. Pored Dimitrijevića, istragom je obuhvaćen i aktuelni predsjednik opštine Nova Varoš Branislav Dilparić.

Kako se sumnja, državne pare pronevjerene su kroz nabavku dijelova za žičaru „Briježđa” na Zlataru, koji su plaćani nekoliko puta više od realne cijene. U ovim malverzacijama korišćeni su i fiktivni računi.

U ovom poslu investitor je bilo ministarstvo sa Dimitrijevićem na čelu, koji je u to vrijeme bio kadar SPO, sada SNS, a suinvestitor je opština Nova Varoš. Na listi osoba koje su mogući nosioci kriminogenih aktivnosti su i Miroslav Tlačinac iz Kraljeva, direktor preduzeća „Amiga” izvođača radova na žičari, i inženjer Stevan Zorić iz Nove Varoši, koji je trebalo da kontroliše radove.

Celokupan posao bio je sumnjiv već na prvom koraku – tenderu. Raspisao ga je predsjednik Opštine Nova Varoš, a na osnovu ovlašćenja Ministarstva.

Vrijednost javne nabavke bila je procenjena na 72.000.000 dinara, u to vrijeme 850.000 eura.

Iako se kao ponuđači javljaju preduzeće „Amiga” i „Beograđevina”, samo dva dana kasnije – 29. novembra 2006, komisija za javne nabavke konstatuje da je ponudu dostavila samo firma „Amiga”. Ponuda ove firme iznosi preko 2.200.000 eura, odnosno premašuje vrijednost javne nabavke, i to za 1.350.000 eura.

Samo nedelju dana kasnije preduzeće „Amiga” dobija posao iako je Direkcija za građevinsko zemljište Nove Varoši dostavila obaveštenje da se ovom izvođaču radova ne može dodijeliti posao jer vrijednost premašuje zacrtanu realnu cijenu.

Ugovor o izgradnji žičare za 2.200.000 eura, umjesto oko 850.000 eura, potpisuju ministar Bojan Dimitrijević, predsjednik opštine Dilparić i direktor preduzeća „Amiga” Miroslav Tlačinac.

Po potpisivanju ugovora stručni nadzor se, međutim, ne povjerava kao što bi trebalo Direkciji za građevinsko zemljište Nove Varoši, već Stevanu Zoriću, koji nije ni zaposlen u Direkciji, već je prijatelj predsjednika opštine Dilparića. U državnom poslu zaobiđen je državni organ jer se pretpostavljalo da radnici Direkcije ne bi potpisali fiktivne račune.

Materijal koji je korišćen u izgradnji žičare koštao je oko 1.400.000 eura, ali su je Ministarstvo i opština platili više od 2.200.000 eura. Tako je budžet Srbije oštećen za najmanje 700.000 eura, a u odnosu na prvobitnu procjenu javne nabavke za oko 1.300.000 eura.

Istraga tek treba da se proširi na osobe koje su u Ministarstvu bile zadužene za kontrolu gradnje. Budžet Srbije mogao je da bude oštećen na istom poslu još u jednom navratu kada je naknadno građen podzid u podnožju ski-staze. Međutim, iako je vršen pritisak na Direkciju da prihvati ponudu preduzeća „Amiga”, tada je posao predat duplo jeftinijem izvođaču iz Prijepolja.

Lažirani računi

Novac je protivpravno prisvajan kroz uvećanu cijenu materijala, količinu utrošenog materijala, kao i obim radova. Kako za „Blic” kaže izvor blizak istrazi, primjera radi, vrijednost isporučene opreme za žičaru – četvorosed marke „Doppelmayr” je oko 700.000, a u računima koje su Ministarstvo i opština isplaćivali stoji 1.100.000 eura. Samo na stolicama je uzeto oko 400.000 eura. Lažirani su i računi za beton, metraža traka za ubrzanje skijaša…

Inače žičara je svojevrsna atrakcija, jer polazi gotovo iz centra Nove Varoši,ali zbog slabe posjete, prevoz skijaša iz centra Nove Varoši zasad samo vikendom. Cijena ski-pasa 300 i 500 dinara.

Izvor : Blic.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.