Predsjednik Mešihata u posjeti džematu Hamburg

0
11

Njemačka – Predsjednik Mešihata IZBNJ, Edin Atlagić, boravio je proteklog vikenda u službenoj posjeti Islamskom Kulturnom Centru Hamburg. Posjeti je prisustvovao član Mešihata sa regije Hamburg-Berlin, Edin Dudo.

U subotu iza akšam namaza predsjednik je prisustvovao omladinskom druženju u džematu Hamburg, kojem su prisustvovali i omladinci iz Danske koji su tih dana bili gosti džemata. Nakon omladinske večeri uslijedilo je ugodno druženje sa imamom Halim ef. Alibašićem, članovima džematskog odbora i džematlijama do kasno u noć.

Naredni dan je otpočet zajedničkim klanjanjem sabah namaza u džematu i zajedničkim doručkom. Poseban utisak je tom prilikom ostavilo veliko brojčano prisustvo mladih ljudi na jutarnjoj molitvi. U toku jutra je održan sastanak sa Halim ef. Alibašićem i članom Mešihata Edinom Dudom. Razmatrana su razna pitanja vezana za zajednicu kao i aktuelna dešavanja. Predsjednik je iskoristio priliku da čestita Halim ef. Alibašiću na nedavnom izboru za predsjednika Udruženja Ilmijje za područje Njemačke i zemlje Beneluxa. Ocijenjeno je da Udruženje Ilmijje može u svakom pogledu doprinijeti obogaćenju aktivnosti islamske zajednice kroz organiziranje i rad sa imamima. Predsjednik Mešihata je tom prilikom Halim ef. Alibašiću ponudio svaki vid pomoći za pozicioniranje i budući rad udruženja. Novoizabrani predsjednik Udruženja Ilmijje je tom prilikom istakao značaj Ilmijje za sveukupan rad islamske zajednice. Izražena je čvrsta volja za tjesnom i uzajamnom saradnjom Mešihata i Udruženja Ilmijje za dalji napredak na dobrobit zajednice.

U svom obraćanju džematu nakon podne namaza, predsjednik Mešihata je izrazio zadovoljstvo što je dugo planirana posjeta realizirana. Istakao je činjenicu da džemat Hamburg na čelu sa Halim ef. Alibašićem godinama dokazano predstavlja veoma aktivnu i u svakom smislu odgovornu organizacionu jedinicu IZBNJ, a samim tim čini jednu značajnu osovinu njezinog sveukupnog rada.

Predsjednik je u svom daljem izlaganju istakao svoju odgovornost pred preuzetim emanetom da ukazuje na potrebu daljeg ustrojavanja zajednice po primjeru turskih krovnih organizacija u Njemačkoj, koje idu ka tome da napuste građansko-pravni okvir i da postanu istinske vjerske institucije na ovim područjima. Ukazao je na činjenicu da je potrebno da se i IZBNJ sada usmjeriti ka tom cilju, pošto ispunjavanje uslova za sticanje boljeg statusa predstavlja dugotrajan proces. Na tom polju je posebno istakao potrebe da se pitanje imovine IZBNJ sistematizira i pravno uredi, da se zajednica statutarno tjesnije i funkcionalnije uveže i da se riješi pitanje vjerskih službenika na nivou zajednice u cjelini.

Na kraju je izraženo obostrano zadovoljstvo posjetom i čvrsta najmera za upornim radom na daljem jačanju zajednice.

(IGBD)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.