Predsjednik IO SABA-e na investicionoj konferenciji u Privrednoj Komori Crne Gore

0
1

konferencija (1)Rožaje – Predsjednik izvršnog odbora Sandžačke Biznis Asocijacije (SABA) dipl. Ecc Arben Jakupi učestvovao je na Investicionoj konferenciji „Montenegro Forest – Timber Industry and Bioenergy Sector Study” (Studija šumarske – drvne industrije i sektora bioenergije u Crnoj Gori) u organizaciji E3 Consultinga iz Podgorice, Österreichische Bundesforste AG, Holzcluster Steiermark GmbH i Privredne komore Crne Gore, održana je 16. oktobra 2015. godine u Komori.

Konferencija je okupila domaće investitore iz oblasti drvoprerade, predstavnike ministarstava i lokalnih samouprava, kao i bankarskog sektora, kako bi se promovisali investicioni potencijali u sektoru šumarstva i drvoprerade.

Prezentovano je pet investicionih projekta iz oblasti šumarske i drvne industrije koji su rezultat Studije „Montenegro Forest – Timber Industry and Bioenergy Sector Study“, finansirane od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za potrebe Ministarastva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Riječ je o projektima investicija: u pilanu, zatim u proizvodnju masivnih drvenih jednoslojnih i troslojnih ploča, masivnog namještaja, potom laminiranih greda, te izolacijskih ploča od mekih drvenih vlakana. Ovi projekti su odabrani zbog trenutnog stanja na crnogorskom tržištu gdje je vrlo mali broj preduzeća koja se bave preradom drveta, pa se izvozi sirovina.

– Drvna industrija može značajno da doprinese društveno-ekonomskom razvoju Crne Gore, u skladu sa načelima održivog razovja, stvaranjem uslova za podsticanje drvoprerađivačke proizvodnje i stavljanjem u funkciju svih razvojnih potencijala, u prvom redu pravilnom upotrebom i korišćenjem resursa šuma, kao sirovinske baze za razvoj ove djelatnosti. Ovaj projekat je svakako aktivnost koja vodi u tom pravcu – rekao je Adem Fetić, generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Šef Kancelarije EBRD u Crnoj Gori Giulio Moreno, istakao je da su šumarstvo i održivo korišćenje ovog resursa vrlo važni za Evropsku banku za obnovu i razvoj.

– Održivo korišćenje šuma je jedan od potencijala koji najviše obećava u ekonomiji Crne Gore. EBRD je zato vrlo zainteresovana da analizira sve projekte u oblasti crnogorskog šumarstva – kazao je Moreno.

Milica Daković, izvršna direktorica E3 Consulting, objasnila je da je projekat izrade Studije šumarske – drvne industrije i sektora bioenergije u Crnoj Gori započet u martu ove godine, te da su okviru njega analizirane politike u ovoj oblasti, resursi, stanje drvoprerađivačke industrije, te domaće i regionalno tržište, što je rezultiralo izradom pet konkretnih investicionih projekata.

– Ideja projekta se odnosila na sagledavanje sektora šumarstva i drvoprerade kao potencijala za podsticaj budućih investicija u ovoj oblasti, uz prethodno dobijenu realnu sliku stanja odnosno nedovoljno iskorišćene potencijale ovog sektora, kao i njegovu ulogu u budućem ekonomskom razvoju pogotovu sjevernog regiona Crne Gore. Naš cilj je bio da identifikujemo konkretne projekte koji bi se u perspektivi kod nas mogli realizovati, a opet sa aspekta tražnje na tržištu i postojećih resursa – rekla je Daković.

Winfried Suss iz Österreichische Bundesforste AG prezentovao je mogućnosti i izazove za investitore i donosioce odluka u crnogorskom sektoru šumarstva dok je Višnja Jurnjak, Holzcluster Steiermark GmbH, predstavila izvještaje o studijama izvodljivosti investicionih projekata.

(SABA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.