29. Novembar 2012

Luxemburg – Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Luxemburga u intervjuu za Reviju Sandžak govorio o fenomenu pocrnogorčavanja Bošnjaka i južnom Sandžaku u kojem je istakao:

“Mislim da je potrebno da se razumijemo šta se želi reći kada kažemo pocrnogorčavanje bošnjačke dijaspore?. Meni ta riječ nekako pregrubo izgleda, kao da neko vrši na silu asimilaciju Bošnjaka. Složit ćete se sa mnom da to nije slučaj. Nema zapisano da su nekog Bošnjaka na silu prekrstili i dali mu crnogorsko ime. Mislim da nije ni Crnogorcima u interesu da se Bošnjaci pocrnogorčavaju. Mnogo puta do sada su pokušavali da nas stvarno pocrnogorče, ili istrijebe, ali im to nikada nije uspjelo.

Ali mislim da želite reći da se  Bošnjacima nameće, po ne znam koji put, da nisu Bošnjaci, već muslimani sa velikim M, ili u krajnjoj mjeri, da se izjašnjavaju kao Crnogorci. Radi se o nastavku politike, u nekoj blažoj verziji, od Austro-ugarske, preko Kraljevine, pa do Titove Jugoslavije. To jest činjenica. Međutim, taj val razbošnjavanja prisutan je u Crnoj Gori i onda se indirektno prelijeva na dijasporu. Slažem se sa Vama da nam to dolazi iz bošnjačkog naroda.

Ali ja se ne bih bavio tim izdajicama našeg naroda, već bih prebacio loptu na drugu stranu. Hajde da malo analiziramo: zbog čega Crna Gora ulaže toliki novac na tom putu? Samo Matica muslimanska i Muslimansko nacionalno vijeće koliko novca zahtijeva. Da sam ja Crnogorac i da sam nekim slučajem član DANU-a ili CANU-a, mislim da bih se bolje pozabavio tim pitanjem. Pitajmo se samo šta to znači za Crnogorce kada žele po svaku cijenu Bošnjake u svojim redovima.

Kako reče jedan čovjek: „Koju poruku poslati?“ Šta se to dešava sa Crnogorcima u 21. vijeku? Sa moje tačke gledišta, Crnogorci strepe od istog problema kao i mi Bošnjaci. Umjesto da se Crna Gora uhvati u koštac sa problemom, ona ga je samo prenijela na drugo mjesto. Dok se nad nama pokušava vršiti razbošnjavanje, nad Crnogorcima se izvršava posrbljavanje. Mislim da bošnjačka elita ne treba previše pažnje posvećivati ovome. Ja na to gledam kao na neki filter.

Uzeše nam otpad i ne sumnjam da će Crnogorci imati ikakvog hajra od njih. Neka im ih, mi nećemo za njima plakati. Mi se trebamo usmjeriti na jačanje bošnjačke svijesti i bošnjačke elite, uspostavljanje jedinstva bošnjačkog naroda, osnivati institucije koje će nas štititi…, tako da se čak i oni koji su igrom slučaja zalutali moraju vratiti korijenima, a Crnogorci konačno shvatiti da nametanje tuđeg drugima nikada nije dalo plodova” – govorio je Ličina u intervjuu ta reviju Sandžak.

Pročitajte cijeli intervju:

Intervju sa predsjednikom BKZ Luxemburga, Farukom Ličinom

(Sandžak PRESS)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles