Predsjednik BANU uputio čestitke Baraku Obami

0
0

Amerika – Poštovani Predsjedniče Obama,

U ime Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti  (BANU) i u moje lično ime, dozvolite da Vam čestitam na re-izboru za Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

BANU odlučno podržava integritet suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, kakva je bila prije agresije od 1992-1995 godine. Naša dužnost je da Vas upoznamo sa činjenicom da  Generalni Okvirni Dogovor o miru u Bosni i Hercegovini (poznat kao Dejtonski Dogovor, postignut u vojnoj vazdušnoj bazi Wright-Patterson kod Dejtona, Ohajo u novembru 1995 godine a formalno potpisan u Parizu 14 decembra 1995 godine), iako je zaustavio rat, nije stvorio uslove za ustavni okvir neophodan za uspješno i potpuno ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta države BiH.  Nesumnjivo potvrđen kao korisno i fleksibilno oruđe, Dejtonski Dogovor je pomogao Bosni i Hercegovini da iz poslije ratne faze pređe u period stabilizacije i oporavka. Ipak, Dejtonski Dogovor nije imao instrumente potrebne da se pravna struktura države BiH konsoliduje u skladu sa opšte prihvaćenim i međunarodno garantovanim postulatima međunarodnog prava. Ova činjenica, vidljiva od samog početka, potvrdila se kao ključna smetnja daljoj implementaciji jedinstvenog nacionalnog građanskog koncepta i teritorijalnog integriteta u BiH. Danas, sedamnaest godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog dogovora, jasno je da ovaj dokument generira nove etničke tenzije, obnavlja nepovjerenje među sva tri konstitutivna naroda: Bošnjacima, Srbima, i Hrvatima, čineći tako političku situaciju u državi trajno nestabilnom.

U svjetlu ovih negativnih efekata, krajnji je čas da se preispita smisao održavanja dosadašnjeg statusa Dejtonskog mirovnog dogovora kao najvišeg pravnog akta i u budućem razvoju Bosne i Hercegovine. Samo kao demokratska,  cjelovita građanska država svih svojih građana, ujedinjenih odredbama novog Ustava, moći će Bosna i Hercegovina produžiti putem integracije u EU i NATO strukture. Poštujući dugu tradiciju slobode i demokratije koja je opravdano donijela SAD ulogu vodećeg autoriteta u pitanjima ljudskih prava, BANU je sigurna da ćete Vi kao Predsjednika Sjedinjenih Država Amerike, učiniti sve što je u Vašoj moći da pomognete Bosni i Hercegovini da ponovo uspostavi svoj puni suverenitet i trajan mir.

Još jednom Vam čestitam u ime svih članova BANU! Od srca Vam želimo sve najbolje u vođenju Vaše države, kao i u Vašem životu i sreći Vaše porodice.

Iskreno,

Ferid Muhić

Predsjednik Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.