Predsjednica Foruma žena BS Kenana Strujić obišla Opštinske odbore FŽ BS na sjeveru Crne Gore

0
69

Rožaje – U periodu od 17. do 21. januara, predsjednica Foruma žena Bošnjačke stranke, Kenana Strujić, posjetila je Odbore Foruma žena u sjevernim opštinama, Bjelo Polje, Petnjica, Rožaje, Plav i Pljevlja.

Uvidjevši mnoge probleme sa kojima se susreću žene u 21. vijeku, naročito u ovim opštinama, slika Crne Gore je slika rodne nejednakosti i nesrazmjera u mnogim sferama života i društva.

,,Dokidanje nejednakosti, suzbijanja siromaštva, borba za jednaku platu za jednak rad, borba za smanjenje razlika u iznosima penzije žena i muškaraca, stalna potreba povećanja standarda poštovanja temeljnih ljudskih prava i ženskih ljudskih prava, povećanje političke participacije žena, povećanje broja žena u svim tijelima odlučivanja, uvođenje principa ,,gender mainstreaming” u svim sferama društva – za sve to, boriće se Forum žena Bošnjačke stranke  u narednom periodu “, navodi predsjednica Foruma.

Žene čine većinu u onim industrijskim granama koje su, neadekvatnim mjerama preduzetničke politike, zapale u najveće poteškoće, u kojima se svakodnevno gase radna mjesta ili su pak zapošljene u javnim servisima u kojima su plate ispod ili oko prosjeka. Žene čine većinu u tekstilnoj industriji, najbrojnija su radna snaga i u školstvu, odgoju, zdravstvenom sistemu, uslužnim djelatnostima i slično. Razlika u platama muškaraca i žena na štetu je žena, a žene su u načelu zapošljene na nižim pozicijama. Žene su takođe, većina među nezapošljenima, a rodna neravnopravnost tu ne staje već, posljedično, perzistira i u djelu penzija. S druge strane, pak, u Crnoj Gori više je žena nego muškaraca s visokim obrazovanjem, magistraturom ili doktoratom, što govori da taj radni i intelektualni potencijal žena treba staviti u službu zajedničkog napretka.
,,Smatramo, takođe, nužnim uspostaviti program edukacija od rane dobi, putem sistema  obrazovanja ali posebno i putem medija, kako bi prihvaćanje rodne, polne, rasne i bilo koje druge različitosti postale sastavnim dijelom društvenog poimanja i ponašanja.

Bilo je dosta priče o mjenjanju svijesti kod muškog pola, i pomjeranje granica kada je u pitanju ženska participacija u politici. Na nama je da u budućnosti stremimo ka tome, da što više žena uđe u opštinske odbore, i sve ostale organe stranke kako bi na taj način uspjele iznijeti svoje stavove jer i žene su te koje moraju sudjelovati u društveno/političkom životu” zaključila je predsjednica Foruma žena, Kenana Strujić.

(bscg)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.