IZBORNO OBEĆANJE – Kraj godine se primiče, a 400 radnih mjesta u kompaniji ‘Džinsi’ nema na vidiku

9
65

1

Novi Pazar – Tekstilna industrija u Novom Pazaru čeka investicionu injekciju. Sve oči uprte u istanbulski „Džinsi“ Tekstilna industrija je brend u Novom Pazaru. Gotovo i da nema onih koji nisu čuli za džins odjeću proizvedenu u ovom gradu. Imao je ovaj grad i svog giganta – Tekstilni konbinat „Raška“. Devedesetih godina, kada je kombinat počeo poslovno da posustaje, obučena radna snaga prešla je u privatni sektor

Sve oči uprte u istanbulski „Džinsi“

Tekstilna industrija je brend u Novom Pazaru. Gotovo i da nema onih koji nisu čuli za džins odjeću proizvedenu u ovom gradu. Imao je ovaj grad i svog giganta – Tekstilni konbinat „Raška“. Devedesetih godina, kada je kombinat počeo poslovno da posustaje, obučena radna snaga prešla je u privatni sektor i krenula je proizvodnja, najprije džins odjeće, pa onda i tzv. lake konfekcije. Te godine ostale su upamćene po rekordnih 20 miliona farmerica koiliko je godišnje izlazilo iz oko 500 velikih i malih radionica i fabrika. Prije desetak godina počelo je da ponestaje posla. Broj proizvođača je više nego prepolovljen, i većina tekstilaca našla se na evidenciji nezaposlenih.

Šansu za oživljavnje tekstilne proizvodnje lokalna vlast je prepoznala u uspostavljanju saradnje sa turskim privrednicima, što ne čudi imajući u vidu da je upravo iz Turske nekada stizalo najviše repromaterijala za izradu džinsa. Najrealnija mogućnost za otvaranje novih radnih mesta viđena je u izgradnji pogona turske kompanije Džinsi Istanbul i prije, gotovo, dvije godine počeli su razgovori sa vlasnikom te firme, Tarikom Bujukđanom. On je, pre pola godine, obećao da će u Pazaru otvoriti fabriku, „čim završi onu u Leskovcu“. Podsećanja radi, u tom gradu na jugu Srbije Turci su počeli da grade fabriku samo dan nakon ove izjave. Bujukđani je tada rekao da se projekat za izgradnju fabrike „već nalazi u Vladi Srbije“ i da se čeka da nova vlada bude formirana, kako bi projekat dobio dozvolu, ali i „da neće biti birokratskih problema“. Informaciju da će u Novom Pazaru ova kompanija imati svoju fabriku, u Leskovcu su potvrdili premijer Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić. Sve što je tada moglo tada da se sazna bilo je da će turska kompanija uposliti, za početak, 300 radnika i da će radovi početi u drugoj polovini ove godine.

2

Da je reč o ozbiljnoj kompaniji govori i podatak da Džinsi Istanbul proizvodi odeću od teksasa za najpoznatije svetske brendove. U fabrici u Leskovcu „Džinsi“ je uposlio 320 radnika, dok je u Novom Pazaru, na doradi i kamenovanju odevnih predmeta od teksas platna, angažovano 80 ljudi. Dok se čeka dolazak turske kompanije, novopazarski proizvođači džinsa, sa pedesetak brendova, sve su prisutniji na tržištima Rusije, Belorusije i Kazahtana, ali i zemalja Evropske unije (Nemačka, Poljska, Mađarska, Švedska, Holandija i Belgija). Ali, to ne znači da mesta ima za znatnije upošljavanje, jer su instalisani kapaciteti uposleni tek 30 odsto.

Proizvođači džins odeće iz Novog Pazara su, još pre dvadesetak godina, zagovarali inicijativu da se u pogonima Tekstilnog kombinata „Raška“ proizvodi teksas platno. Procenili su da im to znatno pojeftinilo proizvodnju, a njihovu konfekciju učinilo konkurentnijom na inostranom tržištu. Inicijativa je imala samo verbalnu podršku, a oprema u koju su uloženi milioni evra odavno je staro gvožđe. „Sada sa uvozom repromaterijala nemamo problema zahvaljujući otvorenom tržištu. Uvozimo ga sa svih strana – iz Pakistana, Indije, Italije, Grčke, Turske, Holandije… Zahvaljujući sporazumima o bescarinskom režimu trgovanja lakše plasiramo i svoje proizvode – ističe Tigrin Kaćar, vlasnik Dečije konfekcije Stig.

Prema njegovim rečima teško je proceniti koliko se ljudi, u ovom trenutku, bavi proizvodnjom džinsa u Novom Pazaru „jer se šije i po kućama“. Ono što je, međutim, izvesno jeste da u ovom gradu na posao čeka oko 25.000 ljudi, čije su oči uprete u svakog novog investitora, ma kako se on zvao i odakle dolazio.

3

Džins iz pogona “Raške”

U Novom Pazaru, s nestrpljenjem, iščekuju da kompanija Džinsi Istanbul otvori svoju fabriku. “Nemamo preciznih informacija kada bi radovi na izgradnji pogona u Novom Pazaru mogli da počnu. Rečeno nam je da će pogon u Leskovcu biti završen do kraja avgusta, a onda će građevinari preći u Pazar. Planirano je da se proizvodnja pokrene u delu bivšeg Tekstilnog konbinata Raška i za te potrebe biće izdvojen prostor od 17.000 kvadratnih metara”, kaže pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara za međunarodnu saradnju Faruk Suljović.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

9 KOMENTARI

  1. Pitanje je zašto se turskim ulagačima ne žuri u NP. Hoće Turska obnoviti pokoji istorijski spomenik, uložiti u osavremenjavanje nekog bolničkog odeljenja, nije da neće, ali to vam je to.Poenta je u dolasku kapitala, u otvaranju radnih mesta. Za to je važno da sredina bude zdrava i stabilna. Zašto dijasporci se ulažu, ne vraćaju se?

  2. mora u treba da laze, da daje lazne nade ..ludacima..koji mu veruju I koji ga I dalje podrzavaju..Priblizavaju se izbori pa ova nesreca ljaic Mora da igra sve igre joke mu u Beigradu sviraju ..LAZI, LAZI……

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.