23. Septembar 2013

1186184_660923407259533_1871852788_n

Novi Pazar, Norveška – Profesori IUNP-a, doc. dr Amela Lukač-Zoranić i Aleksandar Ivanović,  održali su, 22.09.2013. godine, na Buskeruduniversitetskom koledžu u Dramenu (Norveška), zajedničko predavanje na temu: „Menadzment konflikta na granici Srbije i Kosova”.

Predavanje je imalo za cilj da se studenti master studija na studijskom programu: Ljudska prava, multikulturalno razumijevanje i menadžment konflikta, upoznaju sa specifičnostima konflikta između Srbije i Kosova, izazovima sa kojima se susreću obije strane u ovom konfliktu kao i sa mogućim načinima za rješavanje istog.

Predavanje je otpočelo izlaganjem profesorice Lukač-Zoranić koja je upoznala studente sa pojmom i karakteristikama konflikta uopšte, tipovima, uzrocima i efektima konflikta ističući značaj Tomas-Kilmanovoginstrumenta koji se tiče pet stilova mogućeg menadžmenta konflikta. Profesorica Lukač se u drugom dijelu svog predavanja fokusirala na pitanje kako riješiti postojeće konflikte među balkanskim narodima. U svom predavanju, prof. Lukač,  se osvrnula i na kulturološke osobenosti dviju republika, Srbije i Albanije, navodeći tačke spajanja i razdvajanja između naroda ovih zemalja. Prof. Lukač je izlaganje završila navođenjem mogućih koraka koje bi trebalo preduzeti kako bi se došlo do rješavanja ovog konflikta.

Prof. Ivanović je u svom dijelu predavanja upoznao studente sa prirodom konflikta između Srbije i Kosova, ističući da se radi o etničkom sukobu koji je nastao i razvio se u nedemokratskim uslovima, te da se radi o konfliktu kojeg karakteriše visok stepen fizičkog i strukturalnog nasilja kao i opterećenost brojnim neriješenim pitanjima iz prošlosti. Zatim je upoznao studente sa subjektima ovog konflikta ukazujući na geo-strateški položaj Srbije i Kosova te istorijski razvoj ovog sukoba kroz različite vremenske periode. Na kraju izlaganja, prof. Ivanović, je upoznao studente sa trenutnim stanjem po pitanju sukoba i mogućim pravcima rješenja istog.

Posebno je istakao ulogu mladih generacija u rješavanju sukoba ističući potrebu za interkulturalnim razumijevanjem, neutralisanjem predrasuda i izgradnjom međusobnog povjerenja.

1237607_660923573926183_1818580737_n

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles