Predavanje Džona Espozita o izazovima muslimansko-kršćanskog dijaloga

0
3

esposito-iBiH – Profesor John L. Esposito održat će predavanje na temu „Muslimansko-kršćanski dijalog u 21. stoljeću: izazovi i perspektive“, u četvrtak, 3. oktobra 2013. u 19.00 sati u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, ulica Gazi Husrev-begova 46.

Naime, Centar za dijalog-Vesatijja u saradnji sa Centrom za napredne studije i Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka ugostit će profesora Johna L. Esposita koji će tom prilikom održati predavanje o spomenutoj temi. Obezbjeđen je simultani prijevod predavanja.

Ovo renomiranom profesoru, u četvrtak, 3. oktobra 2013. u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu bit će uručen počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu.

Profesor John L. Esposito je profesor Religije i međunarodnih odnosa te Islamskih studija na univerzitetu Georgetown, SAD. Osnivač je Alwaleed centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje pri Walsh školi za vanjske poslove. Prof. Esposito radio je kao konsultant za Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a i druge agencije, evropske i azijske vlade te korporacije, univerzitete i medije diljem svijeta. Predsjednik je Američke akademije za religiju i ambasador Alijanse civilizacija UN-a.

Prof. Esposito dobitnik je nagrade američke Akademije za religiju „Martin E. Marty“ za javno razumijevanje religije i „Quaid-i-Azzam“ nagrade koja se dodjeljuje u Pakistanu za izuzetan doprinos islamskim studijama.

Glavni je urednik Oxfordskih online islamskih studija i urednik serije Oxfordske biblioteke islamskih studija, glavni urednik Oksfordske enciklopedije islamskog svijeta (6 tomova); Oksfordske enciklopedije savremenog islamskog svijeta (4 toma), Oksfordske historije islama, Oksfordskog rječnika islama, itd. Objavio je preko 45 knjiga od kojih: Budućnost islama, Nesveti rat – teror u ime islama, Što bi svatko trebao znati o islamu, Islamska prijetnja, mit ili stvarnost, Islamofobija i izazovi pluralizma u 21. stoljeću, Ko govori u ime islama? Šta milijarda muslimana zapravo misli (sa Daliom Mogahed), Islam i politika; Savremeni islam i Islam i demokracija (sa Johnom O. Voll), Svjetske religije danas i Religija i globalizacija (sa D. Fasching & T. Lewis), Religijska geografija: Gdje živi Bog, gdje hode hodočasnici (sa S. Hitchcock), Islam, rod i društvena promjena i Muslimani na putu amerikanizacije i Abrahamove kćeri (sa Y. Haddad). Njegove knjige i članci prevedeni su na više od 35 jezika.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.