Praksa u beranskoj fabrici “Polieks”: Bjeloruskinja i Brazilac na obuci

0
10

Praksa u beranskoj fabrici "Polieks": Bjeloruskinja i Brazilac na obuci

Berane – Naučno-istraživački centar koji radi u okviru Fabrike eksploziva “Polieks” u Beranama ugostio je dva studenta iz inostranstva radi sticanja praktičnih znanja iz oblasti hemije.

Valerija Volgogonova iz Bjelorusije i Gabrijel Pagači iz Brazila u ovom jedinstvenom centru u Crnoj Gori imali su priliku da prate put procesa u hemiji koji je poznat pod nazivom kristalizacija od njegove ideje na papiru do praktične i realne primjene u proizvodnji.

Rukovodilac Centra dr Živko Andrić objasnio je da je kristalizacija jedna od najvažnijih i najrasprostranjenijih metoda hemijske tehnologije koja se koristi za izdvajanje hemijskih materija iz rastvora. 

„Na osnovu razlike u rastvorljivosti dvije ili više materija moguće je kristalizacijom njihovo razdvajanje i to najčešće u visoko čistoj formi. Moram reći da je ovo jedino mjesto u Crnoj Gopri, a vi provjerite i na prostoru bivše Jugoslavije, gdje se izvodi kristalizacija“, kazao je Andrić.

On je rekao da su studenti u Berane stigli posredstvom Internacionalne asocijacije studenata.

„Kada smo dobili upit iz ove asocijacije, mi smo ponudili da studentima pružimo teorijska i praktična znanja o kristalizaciji i to je prihvaćeno. Ovo je za nas bilo lijepo iskustvo, a mislim da je za studente bila dobra prilika za sticanje praktičnog znanja iz oblasti hemije“, objasnio je Andrić.

Fabrika eksploziva “Polieks”, koja je početkom godine prešla u većinsko vlasništvo privatnog preduzetnika Slavka Vujisića, posebnu pažnju je posvetila programu razvoja i kao rezultat toga je formiran naučno-istraživački centar u kojem je okupljeno desetak eminentnih stručnjaka iz svih oblasti.

Formiran naučno-istraživački centar u kojem je desetak stručnjaka iz svih oblasti: Fabrika „Polieks”,

„Ako bih pokušao da vam praktično objasnim šta znači ovaj centar, onda ću vam reću da, recimo, u Danskoj i drugim razvijenim zemljama kada se osniva firma,  ne osniva se bez razvojnog centra. Druga stvar je da je za nas tržište svijet, a tu nema lokalnih  privilegija“, kaže dr Andrić.

On objašnjava da je ovaj istraživačko-razvojni centar u “Polieksu” formiran prije godinu i da njegov centar predstavljaju konkretni, odnosno živi rezlultati iz programa hemije. 

„To je nekoliko živih proizvodnih linija sa jasnom perspektivom za još nekoliko važnih proizvoda u tom dijelu. Uz pomoć kadrova najvišeg ranga koji su se tu okupili, formiran je taj multidisciplinarni centar, gdje hemija u ovom momentu ima dominantno mjesto, zbog opredjeljenja fabrike da ide na nekoliko važnih pravaca proizvodnje od kojih proizvodnja perhlorata zauzima najbitnije mjesto. Te proizvodnje su u međuvremenu zaživjele i izdignute na neki viši nivo. Trenutno je otvoren jedan pogon koji je na zavidnom nivou. Ovakav centar nema više niko u Crnoj Gori“,  kazao je Andrić.

Rukovodilac “Polieksovog” naučno-istraživačkog centra dr Živko Andrić je prije dvije godine dobio godišnju nagradu za inovativnost koju dodjeljuje Ministarstvo nauke Crne Gore.

Ponijeće najljepša iskustva o znanju, oduševljeni gostoprimstvom

Valerija će, kako kaže,  iz Crne Gore ponijeti najljepša iskustva, kako u pogledu stečenog znanja, tako i kada se radi o crnogorskom gostoprimstvu.

„Jako je interesantno da nešto što smo vidjeli u knjigama vidimo u praksi. U Bjelorusiji je mnogo knjiškog, ali malo praktičnog znanja. Krenuli smo od pojmovnog dijela kristalizacije, od papira, i zatim došli do trasformacije u realnu proizvodnju“, kazala je ona. 

Njeno mišljenje dijeli i Gabrijel, koji je u Crnu Goru stigao sa drugog kontinenta. 

„Iznenađen sam onim što sam ovdje vidio da se radi, dok su sa druge strane ljudi u Crnoj Gori nevjerovatno druželjubivi“, rekao je Gabrijel.

Proizvodnja redovna, zarade se isplaćuju

“Polieks” je otvoren početkom osamdesetih godina prošlog vijeka u sklopu vojne fabrike u Vitezu u Bosni i Hercegovini  i za potrebe tadašnje Jugoslovenske narodne armije proizvodio je plastične eksplozive, detonatore i bombe. 

Nakon raspada SFRJ kompanija je nastavila da radi, ali se na vrijeme preorijentisala na civilne programe, proizvodeći privredne eksplozive i električne detonatore. 

Sada ponovo proizvodi i vojni eksploziv.  

Do prije pet-šest godina godine poslovala je sa teškoćama, kada je upravljanje preuzeo privatni preduzetnik Slavko Vujisić, koji je do sada imao trideset odsto akcija i uspio je da je vrati na put pozitivnog finansijskog poslovanja. 

Ova kompanija danas je praktično jedini privredni kolektiv u Beranama gdje se odvija proizvodnja i redovno izmiruju zarade. 

Vujisić je u konzorcijumu sa “Iskrom Barič” početkom ove godine  kupio većinski paket akcija „Polieksa“ od Vlade Crne Gore i tako preuzeo vlasništvo nad tom fabrikom u Beranama.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.