Pozivaju osnivače FK Berane da izmire dugove: Od prve lige nas dijeli 158.000 eura

0
3

775601

Berane – Opština Berane je uputila poziv osnivačima Fudbalskog kluba Berane da izmire obaveze i odblokiraju žiro račun ovog sportskog kolektiva, kako bi, uprkos brojnim neregularnostima koje su evidentirane u tom klubu, pomogla igrače u susret prvoj ligi.

Predsjednik komisije koja je izvršila kontrolu poslovanja ovog sportskog kolektiva Ratko Rmuš rekao je da oni to nisu željeli da urade, već su predložili način uplate koji nije “zakonit i legalan, što je Opština odbila”.

„Komisija je izvršila uvid u poslovnu dokumentaciju i utvrdila da u periodu od 2011. do 2013. godine ne postoje zvanično evidentirane obaveze u bilansu stanja i bilansu uspjeha, što ne odgovara činjeničnom stanju.

Utvrđeno je da je od 2011. do 2014. godine ovom fudbalskom klubu samo sa računa Opštine Berane, znači bez dotacija, subvencija i drugih uplata Fudbalskog saveza, od novca poreskih obveznika, uplaćeno 453 hiljade eura“ rekao je Rmuš.

On je dodao da u ovom periodu postoji neuredna i nezakonita dokumentacija, nesređeni radni odnosi „jer je konstatovano da veći broj osoba prima zarade, a nijesu u radnom odnosu, i ne zna se po kojem su osnovu primljeni“.

Takođe, u ovom periodu nijesu izmirene poreske obaveze prema državi Crnoj Gori, niti su uplaćivani porezi i doprinosi za one osobe za koje je to moralo da se uradi po zakonu.

„Preko ovog iznosa, na osnovu postojeće dokumentacije, komisija je ustanovila da sadašnji dug fudbalskog kluba, znači preko ovih 453 hiljade eura koje su uplaćene i potrošene, iznosi 148 hiljada eura i oko deset hiljada za poreze i doprinose za nekoliko osoba koje su u fudbalskom klubu u posljednjih nekoliko mjeseci. Trenutni dug fudbalskog kluba je tako 158 hiljada eura, saopštio je Rmuš na konferenciji za novinare

. On je kazao da je komisija predložila sadašnjoj upravi kluba i osnivačima da garantuju sopstevenom imovinom da će preuzeti obaveze koje nijesu dostavljene do 24. jula ove godine, što su oni odbili da urade.

„Znači da dug FK Berane na dan 24. jula izvjesno nije 158 hiljada eura, već znatno veći. Iako nije obavezna po zakonu, Opština je htjela da uplati iznos od pet hiljada eura zbog učešća FK u prvoj ligi, za plate igračima.

Međutim, i tu smo naišli na prepreku. Račun FK je blokiran u iznosu od 16 hiljada eura od strane dva izvršna povjerioca, a na osnovu izvršnih rješenja nadležnih sudova“, rekao je Rmuš.

Prema njegovim riječima u FK Berane, zakonski je čista samo preregistracija.

Rmuš: Opština će pomoći koliko bude mogla zbog igrača i kluba

Predsjednik komisije koja je izvršila kontrolu poslovanja beranskog sportskog kolektiva Ratko Rmuš rekao je da je u tom klubu osim preregistracije „sve drugo nezakonito”.

“Fudbalski klub nema računovodstvenu evidenciju, nema ugovor o radu. Neozbiljno se raspolagalo sredstvima poreskih obveznika.

Opština, uprkos svemu, poziva upravu kluba i osnivače da izmire postojeće obaveze, odblokiraju račun i Opština će isključivo radi igrača i fudbalskog kluba, pomoći“ – zaključio je Rmuš.

Iz uprave FK Berane poslije konferencije za novinare juče se niko nije oglasio.

(vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.