Poziv žrtava da se javno prati izjašnjavanja zločinca Mladića

0
6

BiH – Direktan prenos dešavanja u haškoj sudnici biće prikazan putem led ekrana BBI centra

Više udruženja iz BiH koja okupljaju bivše logoraše, porodice žrtava, žrtve i boračku populaciju pozvali su sve građane Sarajeva i BiH da im se u ponedjeljak, 4. jula, pridruže ispred BBI centra u Sarajevu na skupu pod motom “Svi smo mi svjedoci” kako bi zajedno popratili izjašnjavanje o krivici optuženika Ratka Mladića pred Haškim tribunalom (ICTY).

Direktan prenos dešavanja u haškoj sudnici biće prikazan putem led ekrana BBI centra, a u blizini će, dan ranije, biti postavljen i “Zid istine”, na koji će svi građani moći postavljati fotografije, imena i druge uspomene na svoje najbliže koji su život izgubili tokom posljednjeg rata u BiH.

Ovaj zid uspomena će, prema riječima organizatora, kasnije biti postavljen u nekom muzeju.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Murat Tahirović je rekao danas novinarima u Sarajevu da je cilj skupa da skrene pažnju sa zločinaca na žrtve, odnosno da podsjeti svijet da u BiH postoje i žrtve, a ne samo zločinci.

Govoreći o zločinima koji su počinjeni nad Bošnjacima i za koje je odgovoran “najtraženiji kasapin sa Balkana” Ratko Mladić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić je kazala je da će 11. jula u Potočarima biti ukopane najmanje 604 žrtve, od kojih samo pedesetak ima kompletne skeletne ostatke, a od ostalih su pronađeni samo dijelovi tijela.

“Mora se iskopati 11 grobnica da bi se našli ostaci jednog tijela, i opet to tijelo koje ide u mezar nije kompletno. Majke nisu rađale djecu bez glava, bez ruku i nogu, ali, nažalost sada ih takve kopaju”, rekla je Subašić.

Ona je danas predstavila i zaštitni znak “Majki enklava Srebrenica i Žepa” – bijele cvjetiće, koji će u petak, 1. jula, u 11.55 sati, biti podijeljeni stanovnicima Sarajeva (ispred BBI centra), Tuzle, Zenice i Gračanice. Predsjednica organizacije “Dječiji pokret mira, ljubavi i prijateljstva” Ivana Mostarac kazala je kako bi bilo dobro da cijela BiH 4. jula bude jedinstvena i poruči da smo svi mi svjedoci i da je BiH “žrtva plana Evrope i fašista oko BiH”.

“Republika Srpska (RS) kao genocidna, seoska, vještačka tvorevina, ne smije nadživjeti Ratka Mladića i Radovana Karadžića”, rekla je Mostarac.

Skup će početi u 9.30 sati prikazivanjem arhivskih snimaka rata u BiH i, prema procjeni organizatora, trebalo bi mu prisustvovati oko 20.000 građana.

Organizatori ovog događaja su Savez logoraša u BiH, Savez udruženja logoraša Kantona Sarajevo (KS), općinska udruženja logoraša Centar, Stari Grad, Novi Grad, Hadžići, Ilijaš, Ilidža, Vogošća i Novo Sarajevo, kao i Udruženje “Žena žrtva rata”, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Koordinacija boračkih organizacija u Federaciji BIH i KS i Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.