Povodom napada na Bošnjake u Prizrenu: Pronaći i kazniti počinioce, ne širiti paniku

1
7

Kosovo – Bošnjaci u Prizrenu su zabrinuti zbog posljednjih događaja u kojima su polomljena stakla na jednom lokalu i dvije bošnjačke kuće i napadnut Bošnjak V. Rahmani, kome su prijetili i vatrenim oružjem u “Novom naselju“, gdje živi veliki broj ove najbrojnije manjinske zajednice.


Džezair Murati, predsjedavajući koalicije “Vakat“ ističe da je ovo jedna od tamnih stranica koje se dešavaju u zadnjih nedjelju dana u regionu Prizrena i da očekuju reakciju regionalnog direktora policije kao i Ministarstva unutrašnjih poslova u Prištini da urgentno pronađu počinioce.
“Nama je prevashodni zadatak da se panika koja se stvorila na neki način svede na razumnu mjeru jer je u narodu stvoreno ogorčenje i razočarenje sporim radom i samim tim sporim reagovanjem naših političkih pradstavnika u konkretnim slučajevima“, rekao je Murati.
Predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka (DSB) Rasim Demiri želi da vjeruje da posljednji događaji nisu upereni protiv bošnjačke zajednice i da nisu etnički motivisani.
“Tražili smo od direktora regionalne policije češće policijske patrole u naseljima gdje je bošnjačko stanovništvo u većini i kako bi se ovo što se dešavalo u zadnje vrijeme spriječilo. Drago bi mi bilo saznanje da takve stvari nisu etnički motivisane i da to nije upereno protiv bošnjačke zajednice, jer ovakvih i sličnih događaja imamo svuda u gradu“, rekao Demiri.
Predsjednica Nove demokratske stranke (NDS) Emilija Redžepi  osuđuje svaki vid nasilja koji ugrožava sigurnost i bezbjednost svih građana a prije svega pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u regionu Prizrena.
“Ovo što se dešavalo ovdašnjim Bošnjacima u posljednjih par nedjelja jeste za svaku osudu. Ja sam iste te večeri kada su polomljena stakla na lokalu jednog uglednog Bošnjaka u naselju ’Nova škola’ gdje u većini žive Bošnjaci, gdje i ja živim, pozvala direktora Regionalne Policije u Prizrenu kako bi se reagovalo na te događaje. Povodom ovih događaja reagovaću i za skupštinskom govornicom u Parlamentu Kosova u vezi bezbjednosnog stanja bošnjačke zajednice“, istakla je Emilija Redžepi

Ovim povodom razgovarali smo sa političkim predstavnicima Bošnjaka u Prizrenu koji osuđuju ove napade ali i ističu da ne treba stvarati paniku i da će reagovati kod nadležnih organa da što prije rasvjetle ove napade.

(Info-KS)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. A kada su izvodili Jevreje, i kad su rušili crkve,mi smo pojačavali ton na TV jer se to nas nije ticalo. A sada, ko će da pita kad nas budu izvodili. Neće imati nikoga ni TV da pojača.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.