21. Novembar 2015

Sandžak – Povodom 20. novembra, Dana Sandžaka, delegacija BDZ u Crnoj Gori je posjetila Pljevlja i zgradu u kojoj je tog datuma 1943. godine formirano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Tom prilikom je postavljeno cvijeće na tabli, koja se nalazi na zgradi Gimnazije u Pljevljima.

Povodom ovog za narode Sandžaka značajnog događaja, prisutnim građanima i medijima se obratio potpredsjednik stranke Adnan Ademović, koji je u svom kratkom govoru iskazao zadovoljstvo zbog ovog značajnog datuma. On je naglasio da je pored Berlinskog kongresa i referenduma za autonomiju Sandžaka današnji datum historijski argument kontinuiteta Sandžačke posebnosti. Također je podsjetio da je predreferendumski sporazum bio uslov da Bošnjački narod masovno podrži referendum o nezavisnosti Crne Gore.

Na kraju je pozvao potpisnice sporazuma o prekograničnoj evropskoj autonomiji Sandžaka (DPS i BS) da pristupe realizaciji istog.

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles