Povijesni dani za Medresu “Gazi Isa-beg” se pišu i u Beču

0
247

Adem Hasanovic

Austrija – Dalekovidnost Gazi Isa-bega Ishakovića nije upitna nikada bila čim je udarao temelje Novom Pazaru i Sarajevu, no nama je uvijek pouka i motivacija šta sve entuzijazam koji se napaja sa vrela vjere postiže. Udarajući temelje ovim gradovima znao je sa sigurnošću da će oni bivstvovati ukoliko njeni stanovnici budu živjeli i dosljedno primicali dvije kategorije, a to su vjera sa jedne i nauka sa druge strane.

Uvijek je tako bilo a i bit će da će Sarajevo i Novi Pazar dva dragulja Balkana biti baštinicima ovih kategorija. Povijesne trenutke Medrese “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru nastavio je pisati jedan njen svršenik koji je prvi u historiji njenog egzistiranja upisao ime ove za Bošnjake Sandžaka značajne institucije. Naime dana 23. 06. 2014 na bečkome Univerzitetu uspješno je odbranio master iz oblasti Vjerske pedagogije. Adem Hasanović sa najvišom ocjenom (1) na temu “Uloga dr. Smaila Balića u osnivanju Islamske zajednice u Austriji” i time ne samo Medresu “Gazi Isa beg”, već i Bošnjake Austrije učinio bogatijim za jednog akademskog građanina, a sam Adem ef. Hasanović postao zasigurno jedan od najboljih poznavalaca historije Bošnjaka na ovom području ako se uzme u obzir da mu je i tema diplomskog rada na Fakultetu Islamskih Nauka bila Islam i muslimani u Austriji koju je, također, odbranio sa najvećom ocjenom. Ovom prilikom molimo dragog Allaha da osnaži sve nas ovim dvaju kategorijama vjerom i naukom kako bi bili dostojni promicatelji ideja “Gazi Isa-bega”.

Kratka biografija Adem ef Hasanovica:
Rođen je u selu Lukare kraj Novog Pazara gdje završava i osnovnu školu. Nakon osnovne škole upisuje Medresu “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru 1993 a koju okončava 1997 kada se upisuje na Fakultetu Islamskih Nauka u Sarajevu kao prva poslijeratna generacija naših studenata na ovom Fakultetu a kao druga poslijeratna, uopće, gdje apsolvira 2001 godine kada i odlazi na imamsko-hatibsko-muallimsku službu u džematu El-Iman u Beču. Odabirajući naslov teme svoga diplomskog rada “Islam i muslimani u Austriji” pokazuje iznimno interesiranje za povijesni položaj Bošnjaka u Austriji što nastavlja i njegovim kasnijim obrazovnim stasavanjem. Od 2005 nakon uspješnog savladavanja jezickih barijera predaje vjeronauku u osnovnim školama (1-8 razreda). Od 2011 predaje vjerovauku na višim ekonomskim školama i gimnazijama u Beču a 23.06. stiče zvanje Mastera u vjerskoj pedagogiji sa državnim ispitom za profesora. Vanredni je predavač Islama i Moderator na Istitutu za afro-azijske Studije u Beču.

Informativna služba ZSD

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.