30. Novembar 2011

Sandžak, BiH – Jedan broj Bošnjaka iz Sandžaka, koji imaju uredne dokumente Srbije i Crne Gore, nastoji da se iz dijaspore vrati u svoju matičnu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Tamo bi željeli uložiti svoj novac u neku od privrednih djelatnosti. Međutim, oni u Bosni Hercegovini ne mogu dobiti bosansko-hercegovačko državljanstvo niti bilo kakve dokumente.

Isti problem već godinama imaju svi Bošnjaci iz Sandžaka koji u Bosni i Hercegovini ne mogu dobiti ni državljastvo, ni mogućnost školovanja, ni zaposlenje…. Pitamo se kako je moguće da Srbi i Hrvati iz Bosne i Hercegovine uvijek u Srbiji i Hrvatskoj, bez ikavih uslova mogu dobiti državljanstva, bespaltno školovanje… dok je to Bošnjacima iz Sandžaka nemoguuće ostvariti u Bosni i Hercegovini.

Ne mari on za Bošnjake Sandžaka

Istovremeno, predsjednici, ministri Srbije i Hrvatske posjećuju Banja Luku, Bijeljinu, Trebinje, Mostar… Na drugoj strani u svih ovih 16 godina niko od bošnjačkih političkih prvaka iz Bosne i Hercegovine nije službeno posjetio Sandžak i tamošnje Bošnjake.

Zbog toga zahtjevamo da se Bošnjacima iz Sandžaka omogući ostvarivanje istih prava u Bosni i Hercgovini kakva prava imaju Srbi i Hrvati iz Bosne i Hercegovine u Srbiji i Hrvatskoj.

Zahtjevamo da bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i resorni bošnjački ministri posjete Sandžak i uključe se u rješavanje aktuelnih problema koje imaju tamošnji Bošnjaci.

Upravni odbor Predstavništva Sandžaka u Skandinaviji

Izvor: BNV.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles