Povećana koncentracija čađi u Novom Pazaru

0
18

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u većim gradovima Srbije i regiona je veoma zagađen. U Novom Pazaru je, kažu nadležni, povećana koncentracija čestica čađi, dok su ostale zagađujuće materije u, i ispod dozvoljenih granica. Novopazarci nemaju razloga za brigu, poručuju nadležni.

Vazduh u Beogradu, Pančevu, Nišu, Užicu, Valjevu i Zaječaru je veoma zagađen, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine, a Srbija je u grupi zemalja koje imaju najzagađeniji vazduh na svetu, prenela je Svetska alijansa za zdravlje i zagađenje. Takvi podaci brinu i Novopazarce. Oni kažu da je vazduh i u Novom Pazaru zagađen, ali, smatraju, manje u odnosu na veće gradove.

U zimskom periodu u Novom Pazaru je uglavnom uvećana koncentracija čestica čađi dok su ostali aerozagađivači u dozvoljenim granicama – tvrde nadležni.

”U zimskim mesecima je na celom području Srbije, pa i Novog Pazara, povećana koncentracija zagađujućih materija. Međutim, u Novom pazaru, za razliku od velikih gradova nije tolika količina prisutna. Kod nas je prisutna povećana koncentracija čađi koja je vidljiva i golim okom, dok ostale koncetracije zagađujućuih materija, poput sumpordioksida i azotdioksida ne prekoračuju granice koje su zakonom dozvoljene”, izjavio je član Gradskog veća Novog Pazara, zadužen za zaštitu životne sredine Esad Fazlić. Naglašava da građani nemaju razloga za brigu. Najavljuje da će polovinom februara biti instalirana automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha na dnevnom nivou u Novom Pazaru.

”U saradnji sa Ministarstvom za za zaštitu životne sredine obezbedili smo automatsku stanicu za merenje kvaliteta vazduha koja će nam na dnevnom nivou davati podatke o kvalitetu vazduha u Novom pazaru i okolini. To će nam omogućiti da napravimo kvalitetne politike u cilju smanjenja zagađujućih materija na teritoriji grada. Još jednom bih naglasio da stepen zagađenja u Novom Pazaru nije na takvom nivou da bi trebalo građani da se zabrinu”, kazao je Fazlić.

Najveće zagađenje u većim gradovima se detektuje u ranim jutarnjim časovima i uveče, pa tada, prema savetima stručnjaka, treba izbegavati izlaske i fizičku aktivnost napolju.

izvor: Rtvnp


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.