Potvrđeno: SDA zatražila formiranje rezervnog sastava policije u FBiH

0
9

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu s trenutno važećim standardima, potvrđeno je iz Stranke demokratske akcije.

Kako navode u saopćenju iz SDA, istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.

– S obzirom na to da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika te utvrdile nacrt zakona kojima će rezervni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim da se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima. Očekujemo od ostalih političkih stranaka u FBiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu.

SDA će, također, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija. Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standardima, a njome bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost – saopćeno je iz SDA.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

avaz.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Potvrđeno: SDA zatražila formiranje rezervnog sastava policije u FBiH


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.