Potvrđeno jedinstvo IZB Sjeverne Amerike

0
0

Amerika – Uprkos činjenici da je prošla sjednica Sabora IZ-e Bošnjaka Sjeverne Amerike prekinuta u Phoenixu, nastavak iste se održao 07. i 08. januara 2012. godine u Houstonu – Texas u reprezentativnim prostorijama braće Turaka.

Okupljanje sabornika i imama uoči sjednice predviđeno je u popodnevnim satima u našem bošnjačkom džematu Houston. Za sve prisutne priređen je ručak i druženje uz kahvu i bosanske specijalitete. Nakon ikindije namaza imami su proučili mevlud, a predavanje je održao rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić. Mevludskom programu, kao i druženju Bošnjaka prisustvovao je i konzul R Turske u Houstonu  koji je nakon programa uručio i prigodan poklon ovom našem džematu.

Za razliku od one iz Phoenixa, ovog puta sjednica Sabora IZBSA je valjano pripremljena. Obzirom da se radi o izbornoj sjednici, svi kandidati za određene pozicije u Zajednici su blagovremeno putem svojih baza (džemata) u pisanoj formi dostavili svoje kandidatske liste.

Sjednici sabora prisustvovao je rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu, koji je u svom uvodnom obraćanju pozvao delegate da budu odgovorni, da u pravom smislu predstavljaju svoje baze i da svoj glas daju onima koji su se dosadašnjom aktivnošću u džematima dokazali. „Pored određenih nesuglasica koje utiču na naše jedinstvo, mislim da imamo više razloga da se borimo u pravcu razumijevanja, a ne podjela. Imajući respekt prema džematima koje predstavljaju delegati, potrebno je da vodimo računa i o samoj izbornoj proceduri. Obraćanje kandidata je ograničeno, ukoliko neki od njih izađe iz predviđenog vremena, moramo to dozvoliti i ostalim. U ovom periodu puno je posla i obaveza pred nama, tako da želim poručiti onima koji dobiju vaše povjerenje, da će isto svojim nesebičnim radom morat opravdati”.

Za predsjednika sabora ponovo je izabran dr. Aras Konjhodžić, za potpredsjednika Amir Kundalić, a sekretara Damir Husamović. U izvršni odbor Zajednice pored oblasnih imama koji su po službenoj dužnosti članovi ovog tijela, izabrani su Mehmed Kozlica, Abid Talić, Samir Agić i Adis Trnjanin. Nakon završetka sjednice Sabora, održan je i prvi sastanak upravnog odbora. Do sljedeće sjednice Sabora koja će biti održana u maju ove godine, upravnom odboru – kao izvršnom tijelu Zajednice, naloženo je da poštujući proceduru Rijaseta IZ-e u BiH provede izbore za oblasne imame, koji će nakon postavljenja i dekretovanja dati prijedlog Rijasetu IZ-e i za odabir Glavnog imama za prostor Sjeverne Amerike.

Isti dan nakon akšam namaza predavanjem dr. Ermina Sinanovića, započeo je i dvodnevni stručni seminar za naše imame koji rade na ovom prostoru. Pored prof. Sinanovića koji radi i živi na prostoru SAD-a, gost predavač je bio dr. Ahmet Alibašić – profesor sa FIN-a iz Sarajeva. Seminar je ocijenjen kao jedan od najuspješnijih do sada održanih seminara na ovom prostoru.

Svoj boravak u Americi Mirsad ef., je iskoristio i da posjeti nekoliko naših džemata. Ovog puta su to bili naši džemati u Utici, Čikagu – Islamski Kulturni Centar Greater Chicago – Northbrook, St. Louisu – Islamic Community Center i New Yorku – Islamska Zajednica Kulturni Centar Plav i Gusinje.

U otvorenom razgovoru sa našim džematlijama, imamima i aktivistima džemata izraženo je zadovoljstvo sve većim prisustvom predstavnika Rijaseta IZ-e u BiH na prostoru Sjeverne Amerike, brigom za stanje u džematima, kao i želji da zajednički u interesu Bošnjaka koji žive na ovom prostoru odgovorimo na svakodnevne izazove.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.