Potresno svjedočanstvo o genocidu i zločinima nad Bošnjacima

1
56

BiH – „Kad bi kosti mogle govoriti” je potresno kazivanje i svjedočanstvo o genocidu i zločinima nad Bošnjacima od 1992. do 1995. godine. Autor ove knjige, Salih Smajlović novinar islamskih informativnih novina „Preporod”, sakupio je svjedočenja preživjelih žrtava genocida i teških zločina počinjenih nad Bošnjacima u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Knjiga „Kad bi kosti mogle govoriti” donosi 67 ispovijesti o stradanjima Bošnjaka od ruke različitih vojski i zločinaca od početka do kraja rata, koje su objavljivane u listu Preporod u rasponu od 20 godina.

Sagovornici su, uglavnom,  preživjele žrtve genocida i zločina, zatim porodice i rodbina stradalih i svjedoci tih zločina.

Mada su sve ispovijesti potresne, ipak čini se da iz sudbine i životne priče Nazije Beganović iz Zvornika i Have Tatarević iz Prijedora, kojima su srpske snage ubile po šest sinova i muževe, izbija bol kosmičkih razmjera. Ove dvije majke šesterice sinova šehida i muževa šehida na dva različita dijela Bosne i Hercegovine, Zvornik i Prijedor, već 1992. godine proživjele su i danas preživljavaju svu težinu i okrutnost paklenog plana ubijanja i progona Bošnjaka. Iz njihovog primjera je očito da je postojao genocidni plan ne samo na srebreničkom području, nego na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine i prije nego je on naknadnim haškim presudama označen, odnosno njihova sudbina neumoljivo svjedoči o planu biološkog uništenja Bošnjaka koji je počeo sa realizacijom od samog početka rata. Samo se možda nije svugdje mogao sprovesti, kao što je to učinjeno u Srebrenici. Ovim majkama su na početku rata, dakle 1992. godine, srpske snage ubile šest sinova i muževe.

Salih Smajlović donosi kazivanje doktorica Hanife Osmanović iz Zvornika koja je pobjegla sa strijeljanja 1992. godine, uspostavljajući paralelu sa sudbinom njenog babe kojeg su četnici ubili 1942. godine. Doktorica Hanifa, kasniji borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, nakon što je dočekala u Dubravama kod Kalesije 150 silovanih Bošnjakinja, ispjevala je dirljivu poemu o silovanim Bošnjakinjama.

Knjiga svjedoči i o šehidima Islamske zajednice, između ostalog, o Omeru ef. Drkiću koji je zapaljen u Kiseljaku i Hasibu ef. Ramiću iz Semizovca. Svi članovi porodice imama Hasiba Ramića iz Semizovca kod Sarajeva su pobijeni od strane srpskih snaga, njegova supruga i četvero djece od kojih je najstarije imalo 12 godina, a najmlađe dijete bilo je staro 2 mjeseca.

salih-smajlovic-promocija-april-2011-1

Knjiga „Kad bi kosti mogle govoriti” promovirana je 21.04.2011. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu. Knjigu su promovirali dr. Fikret Bečirović iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Šefko Hodžić novinar i publicista i mr. Mustafa Prljača urednik u El-Kalemu. Promotori su potpuno saglasni u stavu da ova knjiga predstavlja jedinstveno svjedočenje o genocidu i zločinu i ima izuzetnu dokumentarnu vrijednost.

Izdavač knjige je izdavačka kuća El-Kalem i islamske informativne novine „Preporod”.

Salih Smajlović je rođen u Glumini kod Zvornika, inače u ovom mjestu su pronađene dvije najveće masovne grobnice sa oko 1200 žrtava genocida. Više od 30 godina bavi se novinarstvom, a u jednom periodu bio je glavni i odgovorni urednik lista Preporod.

salih-smajlovic-promocija-april-2011-2

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.