Potreba za radnicima u Priboju sve veća, rekordan broj poslodavaca na sajmu zapošljavanja

0
41

U organizaciji NSZ danas je u pribojskom hotelu Lim otvren sajam zapošljavanja na kojem je potrebe za zapošljavanje 120 novih radnika iskazalo 27 poslodavaca. Direktorka NSZ filijala Prijepolje Ana Pejović istakla je da je sajam jedna od mera aktivne politike kao i da je rezultat veoma uspešne, dugogodišnje i kontinuirane saradnje sa poslodavcima i opštinom Priboj.

“Dugogodišnja stagnacija privrednih aktivnosti u Priboju je bila evidentna, ali sada se oseća pozitivan napredak”, kazala je ona i dodala da očekuje da će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u budućnosti. Pejović je naglasila da je dobar pokazatelj i to što se na sajmu ove godine pojavio veći broj privrednika koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem novih radnika u odnosu na prethodnu godinu.

Pomoćnik predsednika opštine za LER Jasmin Hodžić je istakao da je kroz lokalni akcioni plan zapošljavanja opština Priboj zajednički sa NSZ učestvovala u dve mere podsticaja zapošljavanja i to kroz javne radove i program samozapošljavanja sa osam miliona dinara.

“Želim da poručim svim preduzetnicima da je lokalna kancelarija za ekonomski razvoj otvorena za njih i da ćemo im kao i do sada pružiti svaku vrstu podrške kako stručne tako i tehničke kako bi mogli da apliciraju za razne projekte”, rekao je Hodžić i dodao da opština na taj način kako bi podržava privatno preduzetništvo u Priboju.

Hodžić: Kancelarija za LER je na raspolaganju svim preduzetnicima za bilo koji vid podrške, foto: RINA

On je podsetio da je nedavno završen konkurs za sredstva kod EU Progresa koji sufinansira kupovinu opreme za preduzetnike i na kom je više od 10 preduzetnika dobilo 80 posto sredstava za kupovinu opreme. Hodžić je istakao da su određeni projekti finansirani i iz ENECA fondova kao i da je u toku izrada velikog broja projekata koje kancelarija za LER treba da realizuje zajedno sa preduzetnicima.

Veliki broj privrednih subjekata iskazao je danas interesovanje za zapošljavanjem novih radnika. Među njima je i turska kompanija Fleks akademi koja posluje u okviru Slobodne zone Priboj.

Šef administracije u ovoj kompaniji Samira Smailbegović je naglasila da je da oni drugi put učestvuju na sajmu zapošljavanja i da su im potrebni autogeni varioci, akva varioci i operateri na CNC mašinama.

“U ovom periodu prošle godine smo zapošljavali 91 lice a u ovom trenutku taj broj je porastao na 220. Plan poslodavca je da do kraja godine taj broj bude 300 i nadamo se da ćemo uz pomoć ovog sajma naći odgovarajući kadar i popuniti planiranu kvotu”, kazala je Smailbegović.

Veliko interesovanje Pribojaca za zapošljavanjem, ali i poslodavaca, foto: RINA

Ona je kazala da su ambijent i uslovi u ovoj firmi zadovoljavajući a da je dobar pokazatelj to što ljudi kod njih svakodnevno traže posao.

“Takođe vodimo računa i o socijalnoj kategoriji a preporuka našeg poslodavca je da se porodica u kojoj ni jedan član nema posao bude prioritet”, tvrdi Smailbegović.

Sajam je zvanično otvorio narodni poslanik Krsto Janjušević koji se tom prilikom zahvalio NSZ koja kako je rekao, radi izvanredno i sa kojom opština Priboj ima odličnu saradnju.

Janjušević je precizirao da je Projekat Slobodne industrijske zona Priboj nešto na šta su izuzetno ponosni jer je u januaru prošle godine u njoj posao našlo 140 Pribojaca a godinu dana kasnije bilo ih je već 400.

“Od 13 slobodnih zona u Srbiji pribojska je najbržerastuća”, precizirao je Janjušević.

“Turska kompanija Fleks akademi je tu najozbiljniji investitor jer zapošljava najviše ljudi, ali i ostali investitori se polako razvijaju. Prostora u Slobodnoj zoni ima sve manje pa je ideja da se ona proširi”, izjavio je poslanik Janjušević.

On je pohvalio rad lokalne samouprave koja je veoma efikasna a u prilog tome govori činjenica da svaki investitor, ne čeka odgovor duže od 24 sata bilo da je u pitanju građevinska dozvola ili bilo koja vrsta odgovora.

Prema rečima poslanika Janjuševića od izuzetne važnosti je nastavak radova na Koridoru 11 od Preljine do Požege za koje je rok za završetak 2, 5 godine.

“To će biti putokaz novim investitorima ka našim krajevima Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši kako u oblasti industrije tako i u oblasti turizma. To će neizmerno značiti turizmu Zlatibora, Zlatara i uopšte našeg kraja”, precizirao je on.

Janjušević je objasnio da će zadovoljstvo biti potpuno tek kad svi oni koji u Priboju traže posao budu zaposleni i kada se svi Pribojci koji su otišli u Beograd, Sarajevo i Podgoricu za poslom vrate u grad na Limu.

“Tada ćemo biti zadovoljni i to je naš jedini zadatak i put od koga nećemo odustati”, zaključio je poslanik Krsto Janjušević.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.