Potpisan sporazum o policijskoj saradnji CG i Kosova

0
4

Raško Konjević i Bajram Rexhepi u PrištiniKosovo, Crna Gora – Ministri unutrašnjih poslova Kosova i Crne Gore, Bajram Rexhepi i Raško Konjević, potpisali su sporazum o policijskoj saradnji, a u toku dana očekuje se i potpisivanje sporazuma sa ministrstvom pravde, ministarstvom spoljnih poslova i ministarstvom Bezbednosnih snaga Kosova.

Zajedničke policijske patrole u Crnoj Gori, uvrštavanje crnogorske zajednice u Ustav Kosova, demarkacija granice, otvaranje trilateralnog centra sa Albanijom za nadzor granice, te snabdevanje raseljenih lica u Crnoj Gori sa kosovskim dokumentima, bile su teme razgovora šefova policije.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi, saradnju sa Crnom Gorom ocijenio je odličnom i na najvišem nivou.

„Ova uska saradnja služi borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, različitih trafikinga, kao i formiranju zajedničkih patrola dve policije. Danas smo došli do ideje da se i tokom turističke sezone razmotri mogućnost o zajedničkim patrolama u nekoliko odmarališta u Crnoj Gori gde ljetuje veliki broj naših građana”, kazao je Rexhepi.

On je dodao i da su dvije komisije koje rade na demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore blizu konačnog definisanja.

“Ostao je još jedan mali deo da se definiše. Veoma uskoro, na osnovu procedura, i ovaj sporazum demarkacije će biti završen“, kazao je Rexhepi.

Rexhepi je kazao da je crnogorska etničnost već deo Zakona o promociji zajednica, te se ubrzo očekuje da će biti i u Ustavu Kosova. On je kazao i da je Kosovo zainteresovano da se raseljena lica vrate na Kosovu i da dobiju lična dokumenta.

Crnogorski ministar, Konjević, kazao je da je konstatovana vrlo korektivna i kvalitetna šansa za unapređenje odnosa zbog dobrih političkih relacija. On je kazao da će finalizacija državne granice poslati zajedničku poruku Evropskoj komisiji.

“Za Crnu Goru je to obaveza iz akcionog plana 23/24, za Kosovo je to jedan korak u jačoj evropskoj perspektivi u tom segmentu”, kazao je.

Konjević je dodao da će se do kraja ove godine uraditi sve kako bi status interno raseljenih lica u Crnoj Gori bio rešen na obostrano zadovoljstvo, čemu će se Kosovu omogućiti da pošalje svoje pokretne biometrijske stanice i na taj način olakša registraciju interno raseljenih lica koji se nalaze na teritoriji CG.

“Pozdravljamo spremnost koja je više puta istaknuta od strane Vlade Kosova, a to je da sve njihove državljane prihvate ponovo na teritoriji Kosovo, i na takav način pošalje poruku kako društvo koje vlada na ovoj teritoriji želi da gradi društvo otvoreno za svoje građane i odsustvo koje će što je moguće prije da bude manje opterećeno svim onim lošim stvarima koje su se dešavale u prošlosti i otvaranje ove i bolje perspektive za sve građane Kosova i za region u cjelini”, kazao je Konjević.

Na sastanku je bilo reči i da se sa Albanijom otvori zajednički trilateralni centar za nadzor državne granice sa sedištem na teritoriji Crne Gore u opštini Plav.

“To će biti još jedan doprinos dobroj i kvalitetnoj regionalnoj saradnji između država koje gravitiraju ovde”, kazao je on, dodajući da se upravo danas otvara sličan centar između Srbije, BiH i Crne Gore na teritoriji BiH.

On je najavio i da će direktori obe policije potpisati i odrediti vrstu protokola o saradnji tokom turističke sezone u Crnoj Gori.

(slobodnaevropa)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.