Potpisan Sporazum o partnerstvu između Subotice i Bijelog Polja

0
8

Bijelo Polje – Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i predsjednik općine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, potpisali su u Gradskoj kući Sporazum o partnerstvu između grada Subotice i Bijelog Polja. Ugovor je potpisan u prisustvu ambasadora Crne Gore u Beogradu Igora Jovovića i delegacije općine Bijelo Polje.

Saša Vučinić je, tom prilikom, rekao kako je ideja o saradnji i razmeni iskustava dva najsevernija grada u Srbiji i Crnoj Gori potekla još iz vremena Saveznog parlamenta, da Bijelo Polje ima mnogo sličnosti sa Suboticom i da je sada otvorena mogućnost i za zajednički nastup na međunarodnim i regionalnim konkursima.

– Nakon osamostaljivanja Crne Gore, a samim tim i sticanja nezavisnosti Srbije i Crne Gore, podizao se i nivo svijesti da su svi ti gradovi, partnerstva i bliski ljudi u Crnoj Gori, zapravo, međunarodni partneri i da tu postoji jedna prilika i šansa za dobru i stabilnu međusobnu saradnju. Bijelo Polje ima mnogo sličnosti sa Suboticom. Oba grada su multietnička, imaju i razvijenu poljoprivredu i siguran sam da postoji širok spektar aktivnosti koje možemo zajednički da sprovodimo, naglasio je Vučinić.

Gradonačelnik se posebno zahvalio ambasadoru Igoru Jovoviću što je svojim prisustvom potvrdio opredeljenje za uspostavljanje ovakvih kontakata između gradova u Srbiji i Crnoj Gori. On je i izrazio uverenje da će primer koji kroz Sporazum o partnerstvu postavljaju Subotica i Bijelo Polje biti vodilja za mnoge druge gradove u Crnoj Gori da konačno prepoznaju svoja dugogodišnja partnerstva, razvijana i na ličnim prijateljstvima i na nekadašnjoj privrednoj povezanosti, postave ih na neke nove temelje i uspostave nove oblike saradnje na putu ka evropskim integracijama.

Aleksandar Žurić je ocjenio da se odnosi dvije države koje imaju zajedničku istoriju ovakvim sporazumima produbljuju, i da postoji mnogo sličnosti zbog kojih se potpisao Sporazum o partnerstvu.

– Subotica i Bijelo Polje su svojevrsne kapije svojih država, a krasi ih multietnički sklad, po čemu su oba grada prepoznatljiva u svojim regionima. Regionalna saradnja dobija poseban značaj na svim instancama Evropske unije, a imamo i specifične mogućnosti kada udruženi nastupamo po pitanju određenih projekata koji su važni za dobrobit naših građana. Ocjenili smo da smo naišli na pravog partnera i da kroz obrazovnu, kulturnu i ekonomsku saradnju lakše možemo da ostvarimo neke ciljeve koji su nam zajednički na putu ka evropskim integracijama, rekao je Žurić.

Ambasador Igor Jovović smatra da Sporazum o partnerstvu otvara široke mogućnosti za saradnju na privrednom i drugim poljima, da on proističe iz prirodnih potreba obe sredine da svojim građanima omoguće što prosperitetniji život i da omogućava da se Subotica i Bijelo Polje međusobno povežu na jedan mnogo sadržajniji i kvalitetniji način.

– Mislim da će iskustva koja je grad Subotica poslednjih nekoliko godina stekao u privlačenju stranih investicija biti dragocena za Bijelo Polje i da će se naći mogućnosti da se privredni i drugi agensi međusobno povežu. Vjerujem i da će se crpeti podsticaji za regionalnu i prekograničnu saradnju na nivou jugoistočne Evrope, zahvaljujući, prije svega, fondovima koji potiču iz Evropske unije, istakao je Jovović.

Izvor: Subotica.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.