Potpisan Memorandum o saradnji sa Ministarstvom pravde

0
9

Novi Pazar – Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković potpiso je Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija sa gradonačelnicima i predstavnicima devet gradova u Srbiji, među kojima je i Novi Pazar. 

Kancelarije za izvršenje alternativnih sankcija biće otvorene u ovim gradovima do kraja 2014. godine, I to u sjedištima viših sudova. Memorandum je potpisan još sa gradonačelnicima i predstavnicima Jagodine, Zaječara, Kraljeva, Kruševca, Negotina, Vranja, Prokuplja i Pirota, a kako je kazao ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, u planu je da se do kraja 2016. godine u svakom sjedištu višeg suda u Srbiji otvori po jedna kancelarija za izvršenje alternativnih, vanzavodskih sankcija. On je istakao da je ovaj vid sankcija, koji podrazumijeva društveno koristan rad, budućnost sistema krivičnog sankcionisanja ne samo u Srbiji, već u cijelom svijetu. Ministar je naglasio i da je uvođenje alternativnih sankcija neizostavan i veoma važan dio reforme pravosuđa, izuzetno bitne za Srbiju, na njenom putu ka članstvu u EU.

Ipak, kazao je on, Srbija zaostaje za razvijenim evropskim zemljama u kojima su dve trećine, do tri četvrtine dosuđenih sankcija one koje se izvršavaju na alternativan način. Prema njegovim riječima, to je cilj kojem teži i srpsko pravosuđe i nešto na čemu se prvo mora ojačati infrastruktura, odnosno kancelarije i poverenici koji u njima rade.

„Otvaranje ovih kancelarija doprinosi pravnoj jednakosti građana, uštedama u državnom budžetu i boljoj rehabilitaciji, odnosno resocijalizaciji osuđenika. Rad u javnom interesu, kao i kućni zatvor koji će biti predviđen novim zakonom o izvršenju krivičnih sankcija su takođe vanzavodske sankcije koje će se sprovoditi kroz ove kancelarije“, rekao je Selaković.

Gradonačelnici gradova i opština složili su se da je otvaranje kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija veoma važno ne samo zbog smanjenja zatvorske populacije, već i zbog mogućnosti da osuđenici za prekršaje do tri godine, ne odlaze u zatvorske ustanove već ostaju u svojim porodicama. Pored toga, obavljajući društveno koristan rad u javnim preduzećima, sa kojima će lokalne samouprave potpisati ugovore, doprinosiće radu ne samo tih preduzeća, već i društvu.

Gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mahmutović rekao je da je učešće na sastanku i potpisivanje memorandum dokaz da lokalna samouprava podržava reforme po evropskim standardima.

“ Društveno koristan rad će kroz kancelariju biti iskorišćen na pravi način. Evropski normative koji traju su potvrda za to. Sem toga, tokom posete ministra Selakovića dogovoreni su brojni koraci kako bi sudstvo I tužilaštvo u gradu funkcionisali bolje nego do sada”, rekao je Mahmutović. Do sada su ovakve kancelarije otvorene u Požarevcu, Smederevu I Sremskoj Mitrovici.

(novipazar)

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.