Postupak protiv ratnih Huskača 90-tih

0
15

Srbija – Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je da vodi predistražni postupak protiv NN lica, novinara i urednika pojedinih medijskih kuća u Srbiji za krivično djelo pozivanje ili podsticanje na izvršenje krivičnih djela ratnih zločina, objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Kako NUNS dalje prenosi, Tužilaštvo ističe da otvaranje pitanja nosilaca nedozvoljene propagande nije u suprotnosti sa ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredjeljenja.
U dopisu koji je NUNS-u uputilo Tužilaštvo i potpisao tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, kako je navedeno, na osnovu podataka i informacija iz do sada pribavljenog dokumentacionog materijala i u vezi krivične prijave Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije iz jula 2009, Tužilaštvo je utvrdilo da postoji osnov sumnje za vođenje predistražnog postupka.

„Imajući u vidu prethodna iskustva pred međunarodnim i lokalnim sudovima, u potpunosti smo svesni koliko ovakav postupak može imati negativne konotacije, biti osetljiv i protumačen kao ‘progon novinara’ ili ‘pokušaj ograničenja slobode govora i medija’”, stoji u dopisu Tužilaštva.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je istaklo da cilj u ovom predmetu nikako nije ugrožavanje sloboda i prava novinara garantovanih domaćim i međunarodnim pravnim aktima, već provjera da li je zloupotreba ovih prava u konkretnim slučajevima dovela do ugrožavanja prava na život civilnog stanovništva, te da li kao takvo sadrži elemente krivičnog djela ratnog zločina.

„Novinare i medije doživljavamo kao partnere u dostizanju pravde, sa ciljem da se razotkriju i pred sudom procesuiraju zločini i nehumana postupanja tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, bez čega, duboko smo uvereni, ne može da dođe do pomirenja u regionu i daljeg napretka u demokratizaciji ovog prostora“, ocijenilo je srbijansko tužilaštvo i dodalo da je propaganda u medijima pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bila nedozvoljena i često je ugrožavala i pravo na život.

„Medijska propaganda devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije bila je uvod u rat. Zato smatramo da otvaranje pitanja nosilaca nedozvoljene propaganda nije u suprotnosti sa ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredeljenja“, stoji u dopisu koji je NUNS proslijedio novinarima.

U dopisu koji je potpisao tužilac Vladimir zaključuje se da je Tužilaštvo za ratne zločine odlučilo da istraži konkretne slučajeve izvještavanja medija u Srbiji za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo pozivanja ili podsticanja na izvršenje krivičnih djela ratnih zločina iz člana 145 Krivičnog zakona.

NUNS je sredinom 2009. podnio Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv novinara, urednika i rukovodilaca u medijskim kućama koji se sumnjiče za ratnohuškačko novinarstvo iz vremena raspada SFRJ.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.