POSLUŠAJTE SNIMAK – Evo kako se kupuje akreditacija u Srbiji!

6
15

Visoka strukovna poslovna škola iz Novog Sada predala je molbu za akreditaciju za master studije. Dok se čekala odluka da li pomenuta institucija ispunjava uslove, iz Komisije za akreditaciju i provjeru kvaliteta (KAPK), koja o tome odlučuje, tražili su novac od direktorke Jelene Damnjanović da “poguraju slučaj”. 

KAPK je nezavisno državno tijelo koje provjerava da li su ispunjeni uslovi za rad i kvalitet studijskih programa. Po pravilu, ovo tijelo imenuje dvoje recenzenata (ocjenjivača) koji procjenu rade nezavisno jedno od drugog. Oni ocjenjuju kapacitet škole, studijske programe, kao i da li škola ima dovoljan broj profesora za programe za koje se akreditacija traži. Recenzenti rade anonimno i ne bi trebalo da imaju nikakav kontakt sa školama.

Međutim, nedavno je zazvonio telefon direktorke Damnjanović, a s druge strane bila je Radmila Grozdanić, jedna od recenzenata, i tražila sastanak.

– Grozdanićeva je prvo razgovarala sa predsjednikom Savjeta škole i njemu je rekla da želi da se nađe sa mnom. To se događalo više puta i ja sam svaki put odbila. Onda je rekla da imamo značajne probleme u prijavi za master i otišla sam da se vidim s njom. Odmah nakon razgovora, od predsjednika Komisije Ćemala Dolićanina tražila sam zamjenu – kaže Damnjanovićeva za “Blic” i navodi da nakon tog slučaja i dalje postoje opstrukcije po pitanju dobijanja akreditacije.

Direktorki je bilo čudno zašto Grozdanićeva toliko insistira da se vide, pa je zbog svoje sigurnosti snimala razgovor. “Blic” objavljuje sporne dijelove:

Grozdanić: “Ja sam recenzent 12 godina, razne stvari sam recenzirala… I onda kada imaju neke stvari koje treba da dobiju simpatiju, a nisu dobro urađene, onda je to otprilike nešto što meni daju. Sad ja ne znam ko je drugi recenzent, mada to nije ni važno. Važno je kako su moje recenzije apsolutno uvažene. E sad, ja imam jednu malu ekipu koja to radi sa mnom a nije zvanična. Tu je jedan koji je pravnik, jedan koji zna sve o zakonu, drugi koji gleda sve reference, a za to treba određeno vrijeme i tako… E sad, mi smo sve to pregledali, ja ne znam kakvi su vam pravnici, ali mislim da vam je to rupa.”

Ona je zatim rekla i da je predsjedniku Savjeta škole prethodno diskretno rekla da je recenzent i da može da pomogne ako školi bude trebalo, ali on je to odbio, zbog čega je direktorki rekla da je “mlad, da ima taštinu jer se radi o njegovom čedu, ali da je čedo ćopavo”. Grozdanićeva je potom naglasila da u prijavi za master ništa nije kompletirano i da je sve “pobrljano, ne daj bože”.

 

Grozdanić: “Oni zarađuju sada strava i užas na tome, zato i kažem – meni bi bilo žao da vam ode, zašto da vam ode kada vi stvarno imate mogućnost da upišete ljude i da konačno stanete na noge. Znači, koja je moja ideja. Ovaj… Kažem, tu ima puno pravnih rupa. Drugo, ima rupa u kompetencijama, a glavna rupa su projekti. Znači, vi ste prvenstveno primenjena znanja, imate dva profesora koja su uključena u neke projekte. Inače, to sve spakujemo vještački, dogovorićemo se kako. Znači, ima tu nešto što treba vrijeme da se uradi. Ovaj… ja radim, imam neke ljude koji to rade, znam ljude i tako dalje, znam šta sve da se upakuje i kako da se upakuju ljudi u projekte za sve buduće stvari. Razumijete me? Znači i onda vi kasnije ‘ladno možete da stavljate u kompetencije, to su strašno važne stvari…”

Ona je potom rekla da “neke stvari mogu da se dorade” i da “rukovodstvo škole kaže komisiji da nisu stigli sve da urade”.

Grozdanić: “Znači moja ideja je sljedeća, da ja ovo profesionalno odradim kako valja, da iz ove moje ekipe dam jednog tihog čovjeka koji će da uradi u najkraćem vremenskom roku, i da to sve sredi.”

Direktorka: “Mislite na pravni dio?”

Grozdanić: “I na pravni i ovaj drugi. Da se popakuje, da to onda spakujemo, da to, kad dođe inspekcija, kažete da niste sve stigli, niste znali da treba na CD i tako… to je to. I onda se vi sa njim dogovorite oko nekog realnog honorara, ništa ne morate da zatežete, ništa nije visoko, nešto što vi realno procijenite kao čovjek da možete dati. Je l’ ste me razumjeli?”

Direktorka: “Razu­mjela.”

Grozdanićeva na kraju kaže da je njen interes prvo da pomogne, drugo da nagodba ostane “između nas” i da je razlog što je tražila razgovor da kada se budu radili drugi projekti, opet rade zajedno. Ona kaže i da je dobra sa sadašnjim establišmentom, iako nije ni u jednoj stranci.

Grozdanić: Ja sam najčistiji čovjek

– Nije tačno, niko ništa nije tražio. Mnogo je nepravilnosti u toj školi bilo i to je trebalo da se utvrdi, međutim, oni nisu mogli da poprave ništa. Što se mene tiče, oni nisu dobili akreditaciju. Ja sam najčistiji čovjek kojeg ste mogli da sretnete. Sve to je zloupotreba i oni treba da se koncentrišu da riješe problem.

Na konstataciju da se u snimku čuje da ona govori kako vještački sve može da se spakuje da izgleda čisto, Grozdanićeva kaže “da ne može vještački, ali može da se pomogne svakom”.

– Ja sam jedan od najstrožih recenzenata – navodi ona.

Poslije našeg podsjećanja da nije smjela da pozove direktorku telefonom, jer recenzenti moraju da budu anonimni, uslijedila je pauza od nekoliko sekundi, a Grozdanićeva nam je potom rekla:

– To je akademska zajednica, svi se znaju. Kad se uzme recenzija, zna se odmah ko ju je dobio. Sve je to normalno, ne treba nekog da zakoljete, nego da pomognete da se popravi – navodi ona.

izvor: Blic


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Eto kako je Milorad Dodik KV mesar iz Bakinaca vukoj*bine kod Laktasa zavrsio fakultet politickih nauka..Za pola slepera svercovanih cigara.

  0

  0
 2. ovo treba svim Bosnjacima zivotna lekcija da bude , kako su nas komunjarska kopilad osakatili.Ova izdajnicka i podanicka kopilad su sebi peavo dali , zarad licnih materijalnih interesa , da u korenu uniste Bosnjacku inteligenciju.

  CAR JE GO! –

  0

  0
 3. Samo jedan mali dio zastrasujeceg mozaika u Kapku je izasao na vidjelo…. Da nebi Zukurliuca to bi se u Kapku dobilo svemirske kriminalne dimenzije…. Bravo Zukurlicu… samo tako,

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.