Poslovna klima u BiH: Stranih investitora nema zbog nepovoljnog političkog i privrednog ambijenta

0
0

Poslovna klima u BiH: Stranih investitora nema zbog nepovoljnog političkog i privrednog ambijenta

BiH – “Kako unaprijediti poslovnu klimu u Bosni i Hercegovini” tema je današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” gdje je zaključeno kako je poslovni ambijent u zemlji uvjetovan političkim što rezultira nedostatkom domaćih, a posebno stranih investitora, javlja Anadolu Agency (AA).

Posolvna klima, ipak, postaje aktuelna tema u BiH te prioritet onih koji donose ključne političke odluke, kazao je predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj, Branimir Muidža.

“Svjesni smo da u BiH još uvijek nemamo povoljan politički ambijent, nemamo povoljan privredni ambijent koji bi privukao domaće ili strane investitore. Sa privlačenjem investiticija otvaraju se nova radna mjesta, sa njima se opet stvaraju uvjeti da omladina konačno počne svoju budućnost vidjeti unutar granica BiH. Privrednici isto tako trebaju podići svoj glas i dati svoj doprinos kako bi svima skupa bilo puno bolje”, kazao je Muidža.

Novi Zakon o radu Federacije BiH koji je stupio na snagu jeste povoljan ali neće riješiti brojne nagomilane probleme, istakao je.

“Činjenica je da od 2008. pa na ovamo, nivo direktnih stranih investicija u zemlji je u padu odnosno u zabrinjavajućem trendu. Trenutno je pet puta manji nivo tih invesiticija nego što je bilo 2007. i 2008. godine. Samo jedan zakon neće riješiti sve probleme. Zakon o radu trebao bi štititi dobrog radnika od lošeg poslodavca i obrnuto, ali ono što je u BiH važno je da možemo napraviti kompletan ambijent poslovanja da se dozvole ne odobravaju unutar 180 dana, dajte da ih svedemo na 18 dana recimo”, kazao je Muidža ističući kako je samo jedan od problema sa kojima se suočavaju investitori u BiH porezna nepredvidivost – kada će i koji porez biti na snazi i da li će se mijenjati narednih godina.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Anto Domazet podsjetio je kako je u BiH postojalo mišljenje kako će neoliberalizam privući strane investitore koji će pokrenuti ekonomski razvoj zemlje što se pokazalo neuspješnim.

“Vidjeli smo vrlo brzo da je to jedna velika greška i da je tu potrebna intervencija države.Toliko se projekata može razviti u metaloprerađivačkoj industriji na bazi aluminijuma iz Mostara, a ne da se on izvozi kao balvan sa niskom dodanom vrijednošću. U dolini Neretve može se izgraditi sto prerađivačkih kapaciteta na bazi aluminijuma koji može privući investitore i povećati zaposlenost. To su stvari koje se danas rade u svijetu ali mi smo u tom neoliberalizmu u kojem, što je najgore, caruje neznanje”, kazao je Domazet.

Za dobro stanje u smislu direktnih investicija, prema njegovim riječima, potrebno je osigurati četiri ključna faktora: dobar makro-ekonomski ambijent, perspektivu određene industrije, pripremljene projekte te osiguravanje snažnih kompanija koje su lideri u svom biznisu. Za sve to, kako je kazao Domazet, neophodna je dobra saradnja biznisa i vlade.

Akos.ba

 

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Poslovna klima u BiH: Stranih investitora nema zbog nepovoljnog političkog i privrednog ambijenta


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.