Posljedice će osjetiti građani

0
14

Pljevlja – Uprava javnih prihoda općine Pljevlja je blokirala račun Rudnika uglja, na ukupan iznos od 321.085 eura, po osnovu naplate poreskih obaveza za porez na nepokretnosti – zemljište na teritoriji općine Pljevlja.

U saopštenju za javnost informativne službe Rudnika uglja navodi se da ovakav potez Uprave javnih prihoda, u momentu kada su znatno uvećani troškovi i upotreba kapaciteta za povećanu isporuku uglja, u jeku snabdijevanja industrije i građana za grejnu sezonu, izazvaće direktne posljedice i štete po krajnje kupce. Također, prema njihovim riječima, dovešće se u pitanje i realizacija i dinamika budućih isporuka, a samim tim poslovanje i realizacija razvojnih planova Rudnika uglja.

– Pored toga, ovakav potez ne samo da nije u duhu korektne poslovne saradnje, već je i neprimjeren, s obzirom na to da lokalna uprava nije ispoštovala sopstvene rokove koje je ostavila u zaključcima o prinudnoj naplati. Takođe smo sigurni da je visina naknade koju je utvrdila lokalna uprava po ovom osnovu enormno visoka, nelogična i pravno neutemeljena – kaže se u saopštenju Rudnika uglja.

Naime, lokalna uprava je za 2011. godinu utvrdila iznos poreza na nepokretnosti – zemljište, u visini od 576.561 eura (5.706.796 metara kvadratnih) po metodologiji sopstvene komisije, na što je Rudnik uglja svojevremeno u zakonskom roku uložio žalbu, koju je glavni administrator odbio, a upravni spor je u toku.

Samo po sebi je apsurdno to da se ukupna površina zemljišta u vlasništvu Rudnika uglja smanjila za 21 odsto, a porez se povećao za 136,5 procenata.

Pored toga, nema pravne utemeljenosti ni to što je predmetnom metodologijom, od strane Komisije, prosječni kvadrat zemljišta procijenjen za 55 odsto više u odnosu na tržišnu vrijednost, odnosno vrijednosti koju je Rudnik uglja plaćao ranijim vlasnicima za konkretno zemljište, pa nije poznato na bazi koje vrijednosti i kojih ugovora je Komisija utvrdila tržišnu vrijednost zemljišta – kažu u Rudniku uglja.

Prema njihovim riječima, očigledna je namjera lokalne uprave da ovakvim postupkom naplate, a prije okončanja upravnog spora, naplati nesigurna i neizvjesna potraživanja, koja su sporna.

– U cilju potpune informisanosti javnosti navodimo podatak da je Rudnik uglja u proteklom periodu redovno izmirivao sve obaveze prema lokalnoj upravi i time s pravom očekuje da i lokalna uprava odgovori na isti način.

A to što lokalna uprava prema Rudniku uglja ima megalomanske apetite ne vodi dobrobiti ove sredine i njenih građana. Naprotiv – navodi se u saopštenju za javnost informativne službe Rudnika uglja.

Izvor: Pobjeda.Co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.