11. Septembar 2019

Poslanička grupa Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke demokratske akcije Sandžaka uputila je Skupštini Srbije prijedloge zakona kojim se traži da istopolni partneri u Srbiji mogu da se vjenčavaju i da usvajaju djecu.

Prijedloge zakona koji regulišu ova pitanja, pred narodnim poslanicima predstavila je Nataša Micić. Ona je juče u Narodnoj skupštini zatražila usvajanje ovih zakona kako bi se omogućila veća prava pripadnicima LGBT osoba u Srbiji.

– Želimo da LGBT osobe imaju šansu za dostojanstven život. Niko nema štetu od donošenja ovakvih zakonskih rješenja, nikome život sutra neće biti lošiji kada se ovi zakoni usvoje, a mnogima će otvoriti potpuno nove životne perspektive i eliminisati probleme koji su im onemogućavali normalan život – kazala je Micić.

Predloženi su Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama, Zakon o rodnom identitetu i Izmjene i dopune Porodičnog zakona, a njima bi se, navode iz LDP-LSV-SDA Sandžaka osim registrovanja istopolnih zajednica i usvajanja djece, regulisale i pravne posljedice prilikom promjene pola. 

Dr. Zukorlić: Ne podržavam ugrožavanje ljudskih vrijednosti i porodica

Lider Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić govorio je list Danas na ovu temu kazavši da ne podržava nešto što je, kako je rekao, „protiv ljudskih vrijednosti i što ugrožava porodicu“.

 

Pogledajte u cijelosti zakone koje je poslanička grupa LDP,LSV i SDA Sandžaka uputila na usvajanje Skupštini Srbije.

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/2019/374-19.pdf

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/2019/373-19.pdf

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/2019/371-19.pdf

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles