Poslanici položili zakletvu

0
0

Sjeverni Sandžak – Novoizabrani poslanici Skupštine Srbije položili su zakletvu i time je novi saziv skupštine konstituisan. Kasnije Tomislav Nikolić polaže predsjedničku zakletvu.

Sjednica je počela intoniranjem himne Srbije nešto posle 10 časova, a sjednicom predsjedava najstariji poslanik Zaharije Trnavčević sa liste “Preokreta”. Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja je i v. d. predsjednika, zakazala je za danas dvije sjednice – konstitutivnu i prvu posebnu na kojoj će novoizabrani predsjednik Srbije položiti zakletvu.

Početak konstitutivne sjednice trajao je oko 20 minuta kako bi verifikaciona komisija utvrdila mandate novim poslanicima, koji potom treba da budu potvrđeni na plenarnoj sjednici parlamenta. Ta komisija je nakon određivanja pauze potvrdila mandate svim novim poslanicima.

Novi poslanici su položili zakletvu, koja glasi:

“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savjesno i vjerno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

U Domu narodne Skupštine su svi poslanici novog saziva parlamenta. Između ostalih u Skupštinu su stigli još uvek aktuelni premijer Mirko Cvetković i ministri u vladi koji se nalaze na listama stranaka koje su ušle u parlament.

Novi saziv parlamenta čine 73 poslanika koalicije “Pokrenimo Srbiju”, 67 poslanika koalicije “Izbor za bolji život”, 44 koalicije SPS-PUPS-JS, 21 iz D S S, 19 koalicije “Preokret”, 16 iz URS, pet Savez vojvođanskih Mađara, dva stranke Sulejmana Ugljanina i po jednog poslanika lista “Sve zajedno”, Koalicija Albanaca Preševske doline i stranka “Nijedan od ponuđenih odgovora”.

Skupština je konstitusana potvrđivanjem mandata dvije trećine poslanika, čime je i formalno prestao mandat starom sazivu.

Na dnevnom redu prve sjednice su i izbor predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara parlamenta, izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Prijedlog kandidata za predsjednika Skupštine Srbije podnosi najmanje 30 narodnih poslanika, a za predsjednika će biti izabran onaj za koga je glasala većina od ukupnog broja poslanika.

Sjednicom će do izbora rukovodstva parlamenta predsjedavati najstariji poslanik – Zaharije Trnavčević iz “Preokreta”, kome će u radu pomagati najmlađi poslanici sa četiri liste koje su dobile najveći broj mandata i sekretar parlamenta.

Najmlađa na listi “Pokrenimo Srbiju” je Jelena Budimirović (27), najmlađa na listi “Izbor za bolji život” je Jovana Joksimović (25), najmlađa među poslanicima koalicije SPS-PUPS-JS je godinu dana starija Nevena Stojanović, a među poslanicima D S S najmlađa je Bojana Božinović, koja ima 31 godinu.

Tekst zakletve koju će Nikolić položiti dva sata nakon poslanika glasi:

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i cjeline teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni dio, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savjesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Ustav predviđa i da parlament nakasnije 90 dana od dana konstituisanja mora da izabere vladu, jer će u suprotnom biti raspušten i slede novi izbori.

Izvor: TANJUG


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.