Posjeta konzula ambasade palestine u Srbiji Univerzitetu

0
16

Novi Pazar – Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru posjetio je konzul ambasade Palestine u Srbiji, g. Talal Elzik.

G. Elzik je tom prilikom uručio zahvalnicu ambasade države Palestine Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, u znak moralne podrške koju ova institucija daje palestinskom narodu.

„ Zahvaljujemo se na plemenitosti, podršci i pažnji koju ste ukazali narodu Palestine“, – navodi se u zahvalnici.
U srdačnom razgovoru sa konzulom, kog je primio rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr Mevlud Dudić, govorilo se i o mogućnostima i oblicima buduće saradnje ove visokoškolske institucije i regije Sandžaka uopšte, sa palestinskim narodom.

Na IUNP obilježena stota godišnjica od rođenja pisca Mehmeda Meše Selimovića
U srijedu, 28. 04. 2010. g., u 11 h, u Velikoj sali Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, a u sklopu manifestacije Univerzitetsko proljeće, održana je veoma posjećena međunarodna književno-znanstvena tribina, ŽIVOT I DJELO MEHMEDA MEŠE SELIMOVIĆA – u povodu stote godišnjice od rođenja pisca.

Prisutnim gostima, učesnicima i mnogobrojnim studentima, najpre je dobrodošlicu poželio rektor Univerziteta prof. dr Mevlud Dudić a potom i dekan filologije doc.dr Samina Dazdarević.

Nakon riječi dobrodošlice rektora i dekana, uvodnu riječ je preuzeo prof. dr Šefket Krcić, jedan od glavnih organizatora ovog simpozija.

Potom su poznati stručnjaci iz oblasti književnosti, filozofije i kulturne teorije sa više univerziteta, kulturnih centara i škola sudjelovali svojim radovima na tribini, a značajan udio u manifestaciji su dali i studenti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Između ostalog, govorilo se i o razumijevanju romana Mehmeda Meše Selimovića u svjetlu ‘Granica tumačenja’ Umberta Eka ( prof. dr Džemaludin Latić, Sarajevo), o formama pripovjedanja u Selimovićevom romanu ‘Derviš i smrt’(prof. dr Dragoljub Zorić, Užice) i o kanonskom mjestu pamćenja sa osvrtom na književno djelo M. Selimovića u književnohistorijskoj retrospekciji (doc. dr Sanjin Kodrić, Sarajevo).

O socijalnom kontekstu Selimovićevog djela, govorili su prof. dr Admir Muratović – Bošnjački identitet u kontekstu Selimovićevog života i djela, kao i doc. dr Rifat Redžović – Kritičko-društveni aspekt Selimovićevog djela.

Govorilo se i o jeziku Selimovićevog književnog djela, o prevođenju Selimovićevih djela na njemačkom jeziku kao i o prezentaciji Selimovićevog opusa na internetu.

Izvor: UNINP.edu.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.