Posjeta delegacije Islamske zajednice Kuvajtu

0
11

BiH – Na poziv Ministarstva vakufa Kuvajta u službenoj posjeti ovoj državi od 29. jula do 5. avgusta boravila je visoka delegacija Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem.

Pored reisu-l-uleme u delegaciji su bili: mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, Vesim Subhi, koordinator u Uredu za odnose sa islamskim svijetom i mr. Senad Ćeman, direktor Centra za dijalog – vesetija.

Reisu-l-ulema i direktor Vakufske direkcije kod Emira Kuvajta Sabaha Al-Ahmeda Sabaha

Cilj posjete bio je prijem kod Emira Kuvajta, potpisivanje Memoranduma o saradnji i razumijevanju između Međunarodnog centra za promociju srednjeg puta – al-wasatijja iz Kuvajta i Islamske zajednice u BiH, te posjeta institucijama s kojima IZ sarađuje na planu jačanja i razvijanja vakufa.

Prijem kod Emira Kuvajta

Emir Kuvajta Sabah al-Ahmad Sabah je u prisustvu ministra divana eš-šejha Ali Džerraha, primio reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića i hafiza mr. Senaida Zajimovića, direktora Vakufske direkcije.

Reisu-l-ulema je prenio tople selame Emiru Kuvajta Sabahu al-Ahmedu Sabahu i zahvalio mu se na brizi i pomoći koju on osobno i narod Kuvajta pružaju u obnovi Bosne i Hercegovine.

„Vaša visosti, od srca Vam želim sretan mubarek ramazan i koristim se ovom prilikom da Vam u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poželim dug život i dobro zdravlje“ – kazao je između ostalog reisu-l-ulema obraćajući se Emiru Kuvajta.

Reisu-l-ulema je zatim ukratko predstavio Emiru Kuvajta aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na projekte koje trenutno realizira IZ. Posebno je predstavljen projekat vesetijje – promocije srednjeg puta.

Emir Kuvajta Sabah al-Ahmad Sabah se zahvalio reisu-l-ulemi Ceriću na čestitkama i zamolio ga da prenese iskrene pozdrave svim građanima naše zemlje sa željom da Bosna i Hercegovina nastavi svoj put mira i pomirenja za dobrobit svih ljudi dobre volje. Inače je ovo druga posjeta Reisu-l-uleme Emiru Kuvajta.

Međunarodni centar Al-Wasatijja

Delegaciju IZ primio je dr. Adil Felah, zamjenik ministra vakufa Kuvajta i predsjednik Međunarodnog centra za promociju srednjeg puta – al-wasatijja. Radi se o Centru koji promovira umjerenost i ideju o srednjem konceptu u promišljanju i ponašanju. Bori se protiv intelektualnih i moralnih devijacija. Poziva ljude na put islama i put pozitivne interakcije između civilizacija na temelju univerzalnosti islama i misije koja zagovara mir i suživot.

Od samog početka, Ministarstvo vakufa i islamskih poslova Kuvajta ideju umjerenosti je postavilo temeljem i principom rada i djelovanja svojih službenika.

Reisu-l-ulema, u ime Islamske zajednice u BiH i dr. Adil Felah, u ime Međunarodnog centra za promociju srednjeg puta – al-wasatijja, potpisali su Memorandum o razumijevanju i suradnji. Memorandum, između ostalog, predviđa i pomoć u finansiranju rada Centra u BiH, kao i osnivanje predstavništava u drugim zemljama na Balkanu. Naime, Sabor IZ je ove godine donio odluku o osnivanju Centra za dijalog – vesatijja koji će se baviti promocijom srednjeg puta u tumačenju islama.

Posjeta Generalnom sekretarijatu vakufa Kuvajta

Delegaciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini primio je i dr. Abdul-Muhsin el-Hurafi, generalni sekretar Kuvajtskog generalnog sekretarijata za vakufe i njegov zamjenik gosp. Muhammed el-Dželahimeh.

Reisu-l-ulema se zahvalio generalnom sekretaru na pomoći koju Generalni kuvajtski sekretarijat pruža IZ, posebno na uspješnoj realizaciji dosadašnjih projekata. Na sastanku je reisu-l-ulema istakao da je glavni razlog posjete Kuvajtu, pored posjete Emiru Kuvajta i potpisivanja Memoranduma o saradnji i razumijevanju, ustvari, jačanje veza i konkretiziranje saradnje između kuvajtskih vakufskih institucija i IZ u BiH. Razgovarano je o do sada uspješno realiziranim projektima koje ispred IZ vodi Vakufska direkcija, kao i o projektima čija je realizacija u toku, posebno o projektu identifikacije i uknjižbe vakufa u RS. Zatim o uspješno organiziranim seminarima u Sarajevu i Kuvajtu. Konstatovano je da je Vakufska direkcija dostojan partner u realizaciji projekata Generalnog kuvajtskog sekretarijata. Na sastanku je dogovorena saradnja u svim segmentima, a posebno obuka kadrova Vakufske direkcije u oblasti upravljanja, razvoja i investicijskog poslovanja u vakufima. Također, na sastanku je dogovorena realizacija novih projekata od općeg interesa za muslimane u BiH.

Posjeta Međunarodnoj islamskoj humanitarnoj organizaciji

Međunarodna islamska humanitarna organizacija pruža humanitarne usluge potlačenim i potrebnim u cijelom svijetu, bez diskriminacije ili netrpeljivosti daleko od uplitanja u politiku i etničke sukobe. Humanitarne aktivnosti ove organizacije odvijaju se kroz ekonomske, zdravstvene, obrazovne, kulturne i socijalne programe. Osnovana je 1986. godine.

Domaćin našoj delegaciji bio je dr. Abdullah Ma'tuk, generalni direktor Organizacije i bivši ministar vakufa u vladi Kuvajta. Razgovarano je o mogućnosti još veće saradnje između Međunarodne islamske humanitarne organizacije i IZ u BiH.

Bejt ez-zekat

Kuvajtski Fond Zekata osnovan je 1982. kao javna ustanova s neovisnim budžetom. Djeluje pod nadzorom ministra vakufa i islamskih poslova. Njegovim osnivanjem olakšan je put prikupljanja i raspodjele zekata kao i njegova podjela i to na najbolji i najučinkovitiji način u skladu sa zakonom i potrebama društva. Kuvajtski Fond zekata vrlo je aktivno učestvovao u projektima Islamske zajednice i oporavka bh. društva. Osim redovnih projekata sa IZ, ovaj Fond već nekoliko godina putem Fonda „Bošnjaci” koji djeluje u sastavu Vakufske direkcije, stipendira 50 studenata na godišnjem nivou.

U Bejt ez-zekatu delegaciju IZ primio je Halid el-Husejni, zamjenik generalnog direktora Bejt ez-zekata. Sastanku su prisustvovali šefovi pojedinih službi, posebno onih koje već imaju saradnju sa IZ u BiH. Reisu-l-ulema se u svom obraćanju zahvalio na dosadašnjoj pomoći ove važne i snažne institucije. Objasnio je domaćinima sistem funkcioniranja Ureda za zekat IZ u BiH kao i način ubiranja i distribucije zekata u BiH. Na sastanku je dogovoreno organiziranje seminara za kadrove koji u BiH direktno ili indirektno rade na ubiranju i distribuciji zekata. Predviđeno je da se seminar organizira u Kuvajtu u maju 2013. godine. Ovaj projekat bio bi uvod u još tješnju saradnju između Fonda zekata iz Kuvajta i Ureda za zekat pri IZ u BiH.

Osim ovih posjeta delegacija IZ se sastala i sa drugim važnim vjerskim, političkim i ekonomskim ličnostima Kuvajta. Među njima su i dr. Mutlak el-Karawi, pomoćnik zamjenika ministra vakufa i član Upravnog odbora Centra za dijalog – vesatijja u BiH, dr. Abdul-Vehhab Šai'a, predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i suradnju, te mnogi drugi prijatelji IZ i BiH.

(Rijaset)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.