Posao za 102 Novovarošanina

0
36

Opština Nova Varoš je iz budžeta za 2018. godinu utrošila oko 10.000.000 dinara za podsticaj otvaranja novih radnih mesta.

Uspešno je sprovedeno nekoliko mera predviđenih opštinskom politikom zapošljavanja, zahvaljujući čijoj realizaciji su do posla došla 102 lica sa evidencije tržišta rada, koliko je okvirno i bilo i planirano Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje – kaže Predrag Šaponjić, predsednik opštinskog Saveta za zapošljavanje, koje je nedavno sumiralo rezultate i analiziralo efekte prošlogodišnjeg programa na polju otvaranja novih radnih mesta.

Podvlačeći crtu ispod godine koja je iza nas, Šaponjić naglašava da su u lokalnoj upravi i Savetu zadovolji učinkom i načinom na koji su utrošena sredstva u ovoj oblasti, kako iz opštinske, tako i republičke kase. Država je, naime, lokalne mere zapošljavanja putem javnih poziva podržala sa 7.5000.000 dinara, a čitav proces saradnje Opštine i Republike odvijao se kroz uspešnu koordinaciju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

– Zbog pozitivnih iskustava iz prethodnih nekoliko godina, iz opštinskog budžeta je tokom 2018. najviše para – oko 4.000.000 dinara, izdvojeno za realizaciju mere organizovanja javnih radova . U okviru ovog programa ukupno je uposleno 59 nezaposlenih sa evidencije tržišta rada, koji su za svoj rad na period od četiri meseca dobijali redovnu mesečnu nadoknadu u iznosu od oko 18 hiljada dinara. NJihovo angažovanje je, sa druge strane, doprinelo da se u značajnoj meri unapredi rad u opštinskim javnim preduzećima i ustanovama u kojima su bili raspoređeni na različitim poslovima u skladu sa stepenom stručne spreme i potrebama poslodavaca – ističe Šaponjić i dodaje da su javni radovi organizovani sledećim oblastima rada : socijalnih i humanitarnih delatnosti, održavanja gradske infrastrukture, javnih površina, zaštite životne sredine. Tako je pri opštinskoj administraciji i Dečjem vrtiću uposleno po devet lica, Turističkoj organizaciji 14, Komunalnom preduzeću , Domu zdravlja i Rezervatu „Uvac“ po šest, Centru za socijalni rad četiri, Domu kulture i Biblioteci po dva nezaposlena lica. Meru javnih radova podržala je i država sredstvima od 4.000.000 dinara.

Iz opštinskog budžeta je sa 3.000.000 dinara podržano i angažovanje 21 lica iz kategorije teže zapošljivih, a isti iznos za realizaciju ove mere opredeljeno je iz republičke kase posredstvom NSZ. Kroz stručnu praksu do privremenog zaposlenja (na period od šest do 12 meseci u zavisnosti od stepena stručne spreme) došlo je 14 Novovarošana, a za sprovođenje ovog programa izdvojeno je iz lokalne kase 2,5 miliona dinara. U skladu sa LAPZ-om sprovedena je i mera subvencija za samozapošljavanje. Za njenu realizaciju potrošeno je oko 500.000 dinara, a uposleno je osam lica sa evidencije tržišta rada.

U Savetu za zapošljavanje kažu da je tokom sprovođenja programa konstatovano nekoliko problema, a da su ključni nedostatak mentorskog kadra za meru stručne prakse, kao i nezainteresovanost poslodavaca i izvesna ograničenja u ispunjavanju kriterijuma u javnim pozivima NSZ u kategoriji teže zapošljivih.

– Uspeli smo, ipak, da ostvarimo zacrtani cilj da smanjimo broj naših sugrađana bez posla. Stopa nezaposlenosti u novovaroškom kraju je u 2018. u odnosu na prethodnu godinu smanjena za 5,55 odsto, dok je broj zaposlenih uvećan za više od 10 odsto – naglašava predsednik lokalnog Saveta za zapošljavanje. Šaponjić iznosi podatak da su se krajem novembra prošle godine na evidenciji Filijale NSZ sa sedištem u Prijepolju nalazila 1.803 Novovarošanina (od kojih su 930 žene), što je za stotinak manje u odnosu na isti period prethodne. Na evidenciji nezaposlenih je i 75-oro fakultetlija, a najviše ih je iz kategorije lica bez kvalifikacija. Na sreću da se domognu radne knjižice još uvek čeka i 400 svršenih srednjoškolaca. Prema podacima iz izveštaja opštinskog Saveta za zapošljavanje, bez dana radnog iskustva su 302 Novovarošanina, od kojih su preko polovine pripadnice nežnijeg pola.

Lokalna samouprava planira da i u 2019. nastavi sa trendom ulaganja na polju otvaranja novih radnih mesta. Odbornici Skupštine opštine su već usvojili Lokalni akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu za čiju je realizaciju opredeljeno 8,5 miliona dinara.

– Analizirajući stanje, potrebe, iskustva i očekivane efekte, planom je predviđeno ukupno sedam mera, a koje će se od njih realizovati i sa kolikim budžetom će one biti finansijski podržane iz opštinske odnosno republičke kase, biće poznato uskoro, odmah nakon raspisivanja konkursa NSZ-a, a potom i usaglašavanja lokalnih sa nacionalnim programima. Ono što je poznato da ćemo se ponovo opredeliti za program javnih radova jer se on najbolje pokazao u praksi – najavljuje Predrag Šaponjić.

Statistika

– Za sprovođenje mera lokalne politike zapošljavanja od 2009. do kraja 2018. godine iz opštinske kase utrošena su sredstva od oko 144.000.000 dinara. Ovo je daleko veći iznos koji kao lokalna samouprava izdvajamo za podsticaj otvaranja novih radnih mesta u odnosu na opštine u okruženju i šire – kaže predsednik lokalnog Saveta za zapošljavanje Predrag Šaponjić. U proteklih desetak godina je, inače, sprovedeno više od 30 različitih mera u oblasti zapošljavanja, a procenjuje se da je u okviru njih bilo angažovano oko 1.000 Novovarošana.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.