Poruka braći iz ‘Puta sredine’

6
147

Autor: Enes ef. Ibrović

Ovih dana je ponovo aktuelizirano pitanje ponašanja nevladine organizacije „Puta sredine“ iz Novog Pazara prema Islamskoj zajednici. Na portalima bliskim Islamskoj zajednici se šalju note osude na ponašanje Puta sredine, a sa profila rukovodioca Puta sredine pucaju teške optužbe na račun Islamske zajednice.

Ovom porukom imam namjeru da pošaljem savjet braći. Ja sam pokušao na optužbe koje iznose rukovodioci Puta sredine da odgovorim na facebooku, međutim, moje poruke su u kratkom roku obrisane. Koliko pratim ponašanje Puta sredine, skoro uvijek, kada Islamska zajednica pokuša široj masi aktivista te organizacije da prenese neku poruku, rukovodstvo te organizacije učini sve da ta poruka ne bude dostavljena direktno. Zato sam odlučio da napišem pismo svoj braći u toj organizaciji, koji su razumom obdareni, sljedbenicima argumenta i istine, i to ovim putem jer mi drugo sredstvo nije preostalo.

Prvo što želim spomenuti jeste da sam primjetio da rukovodioci i aktivisti Puta sredine koji redovno blate Islamsku zajednicu, opisuju je kao organizaciju jednoumlja, gdje svako razmišlja i ponaša se podjednako. Ko god malo poživi sa ljudima unutar Islamske zajednice, shvati da to nije tačno. Pitajte vaše bivše članove rukovodstva Puta sredine, koji sada rade u Islamskoj zajednici, da li je to tačno? Koliko osnivača Puta sredine i članova rukovodstva su danas na visokim pozicijama u Islamskoj zajednici ili njenom političkom krilu – BDZ-u? Zašto ste sa njima smanjili komunikaciju? To znači, da ako je neko putem medija dao oštriju izjavu vezano za ponašanje Puta sredine, to je zato što je osoba po prirodi oštrija, a ne zato što vas neko mrzi i želi da „uguši vašu dawu“, kako tvrdite ili zato što neko misli da je Put sredine velika opasnost po integritet Islamske zajednice.

Prvi kamen spoticanja Putu sredine, u odnosu sa Islamskom zajednicom je nastao od samog starta. Nedugo nakon što je izvršena agresija na Islamsku zajednicu od strane stranke SDA Sulejmana Ugljanina, kada se odlučilo na njeno formiranje, pri registraciji organizacije nije se ispoštovalo pravilo „šura – konsultovanja“ sa Islamskom zajednicom. Institucijom koja čuva islam na ovim prostorima već 600 godina. Tako je od starta ova organizacija krenula pogrešnim smjerom. Islamska zajednica daje podršku mnogim nevladinim organizacijama, sa kojima je dogovorila zajedničke tačke djelovanja.

Ispaljeni ćorak

Koluminacija se dogodila tokom drugog pokuša agresije na Islamsku zajednicu, ovaj put predvođenu strankom SDPS Rasima Ljajića, kada se Put sredine naivno u jednom trenutku stavio na stranu agresora. Na okupljanjima i sastancima Puta sredine, prema onome što su svjedočili mnogi članovi, jasno se pozivalo na bojkot Islamske zajednice, pa čak je i bilo prijedloga otimanja džamija. Kako bi to uspjelo, krenulo se u akciju formiranja paradžemata, pa je u jednom trenutku broj džamija koje ste kontrolisali i koje ste opisivali sa „neutralne“ iznosio pet. Hvala Allahu, Sead ef. Islamović je shvatio pogubnosti ovog puta, i on je uticao da se određeni džemati vrate u sistem Islamske zajednice.

Kako stranke koje su na vlasti imaju jako veliki uticaj na odluke koje donosi Put sredine, rukovodstvo se više okrenulo ideologiji koju promoviše Esad Mahmutović iz Sjenice i koji pod svoju kontrolu danas drži po jedan paradžemat u Sjenici i Novom Pazaru. Žalosna je činjenica da je prilikom izgradnje džamije u Sjenici, dotični uživao podršku paravjerske tvorevine i tako se sačuvao od problema sa inspekcijom. I Mahmutovići su u par navrata imali pregovore sa Islamskom zajednom i vračanju džamije u sistem, ali za sada, na žalost, neuspješno. Nema trgovine sa Islamskom zajednicom, već samo iskrena podrška i priključenje, a ko god se tako ponaša, bude podržan. Ponavljam: Pitajte vaše bivše rukovodioce. Dok god Put sredine promoviše vlasnike paradžemata, tako otvoreno podržava cijepanje Islamske zajednice, kao što to čini paravjerska tvorevina na čelu sa Seadom Nasufovićem. Takvo ponašanje Puta sredine odgovara najviše politici Rasima Ljajića, jer on sanja da jednoga dana i on formira svoju „treću islamsku zajednicu“, a omladinci Puta sredine bi bili iskorišteni kao gorivo za taj vatreni cilj. Nadam se da će i Esad Mahmutović shvatit da je u jedinstvu Islamske zajednice budućnost muslimana.

Novi momenti

Do sada smo znali da Ljajićev SDPS pomaže Put sredine logistički,  putem mediji, dodjeljivanjem besplatnih sala, sponzorstva, inspekcijske zaštite itd.  Međutim, od sada imamo dokaz da Ljajić pomaže Put sredine i finansijski, izdvajanjem finansija iz budžeta. Čak je Putu sredine dodijeljeno malo više novca nego Svetioniku. Nije tu pitanje svote novca, već pitanja međusobne podrške i pomaganja. Interesantno mi je bilo u Ramazanu da gledam spotove na Ljajićevoj TV kako idu mix jedan za drugim – Svetionik-Put sredine-Svetionik itd … Jako mi je interesantno kako je Put sredine uspio da nađe ideološke zajedničke tačke sa „neokomunistima“ i sa „neopolitičkim sektašima“. Ima li šta paradoksalno u tome kada vidiš da jedan rukovodilac Puta sredine na facebooku poziva narod da se glasa za, narodski rečeno, „komunjare“?

Put Sredine očigledno ima ideološki problem, koji im smeta da zajedničkim snagama radi sa Islamskom zajednicom. Žao mi je što moram ovako da okarakterišem: Odakle je pokupio taj virus, pitanje je sada. Da li od ideologije medhelija-extremista-poltrona vlastima iz S. Arabije? Put sredine sve više podsjeća na selefijski Nur pokret u Egiptu, koja je u početku davala prijećutnu podršku, a kasnije punu podršku Sisiju i svim snagama se bori protiv Mursija i pokreta Muslimanske braće. Allah ih je kaznio, pa sada su izbačeni iz vlasti i zgaženi.

Pomirenje?

Čista je izmišljotina koja se ponavlja da Muftija Zukorlić, naš lider, nije pozvao na razgovore. Uoči izbora 2016. kada je prešao u politiku, pozvao je na razgovore i došla je ekipa na sastanak na čelu sa Elvirom Turkovićem. Tada su bili pozvani svi omladinci iz Puta sredine da dođu da odslušaju političko predavanje, u kojem bi čuli šta Muftija nudi mladim muslimanima. Tada je rekao da ako on dođe na vlast, nikada niko neće moći da diskriminiše brata sa bradom ili ženu sa nikabom da radi u bilo kojoj instituciji koja bude pod kontrolu BDZ-a. Naravno, to omladinci Puta sredine nisu imali prilike da čuju, jer je neko iz Puta sredine zakazao po hitnom postupku sastank u prostorijama Puta sredine, da bi se omladina odvratila od predavanja. Na stranu taj strah da se čuje jasno i glasno šta mi zagovaramo. Opet je po mom mišljenju, korisno bilo to što je sastanak održan između Muftije i rukovodstva Puta sredine.

Muftija je rekao na sastanku da je svima pružio ruku pomirenja, pa i Putu Sredine. Samo je jednu stvar tražio, da se ne prave paradžemati i da se džamije koje su izvan sistema vrate u sistem, a može stvar dogovora da bude i da se u njima klanja i po hanbelijskom mezhebu, ako je to jedini način da se vrati u sistem. Put Sredine nikada nije odgovorio na ponudu. U međuvremenu su nastavili prisnu saradnju sa SDP Rasima Ljajića. Ne mogu a da ne izrazim pohvalu doktorima islamskih nauka Safetu Kuduzoviću i Zijadu Ljakiću koji su tada jasno i glasno, nesebično podržali kampanju Muftije Zukorlića, kao i brojna druga ulema iz Bosne. Istovremeno su neki aktivisti Puta sredine agitovali za Ljajićevu stranku, dok su drugi samo govorili da su ovi šejhovi „napravili veliku grešku što su podržali Muftiju i da se oni ne razumiju dovoljno u prilike u Sandžaku“. Kada dođe stani-pani za put kojim ide ova organizacija, ni savjet šejhova ne važi.

Bratski savjet

Na kraju ću vam uputiti bratski savjet sa srca. Vi ste naša braća, koliko god griješili i išli u krivo, na kraju dana ste naša braća. Brat, koliko god griješi ne mrzi se. Musliman može biti obuzet mržnjom prema drugom muslimanu samo ako ima bolesno srce. Ako su neke informacije bile bolne, nisu iznijete sa namjerom da bilo koga povrijede, već sa namjerom da se konačno batali više pričanje iza zavjesa 9 godina, već da se jasno i glasno kaže istina. Informacije mogu biti bolne, jer se 9 godina nije razgovaralo kao brat sa bratom.

Savjetujem vas da dok traje hladni rat, sa jedne strane Islamska zajednica-BDZ i sa druge strane koalicija SDPS-SDA, ne sarađujete sa našim dušmanima. Dok god sarađujete, ne čudite se ako budete naša meta. Ne šetajte se u redovima gdje padaju naše strijele. Ovo više nisu video igrice ili liga šampiona, pa da birate strane kako vam je ćejf. Ovjde je upitna budućnost muslimana Sandžaka. Ovdje vam je upitno hoće li vam djeca u školama biti pokrštavana ili drogirana, hoće li u svakoj ulici biti otvorena kladionica, kafana i javna kuća, hoće li vaši sinovi biti članovi LGBT populacije, hoće li se pokrivene žene i muškarcima sa bradama istjeravati iz institucija, hoće li neko skidat hidžab sa glave vaše hanume u bolnicama, hoće li vam žandarmerija upadati u po noći u kuću, zato što ste prekršili nenamjerno neki član zakona.

Vratite džamije koje su izvan sistema IZ i usaglasite svoje djelovanje sa Islamskom zajednicom.

Šta god od toga ne ispoštujete, radite na svoju štetu. Koliko je država prošlo ovim prostorima. Koliko je diktatora umrlo. Koliko je politčkih partija propalo. Koliko je vlasti propalo. Koliko je organizacija nestalo, a Islamska zajednica, evo je, 600 godina postojano opstaje. Vi radite kako hoćete. Ovo pismo je bilo vama za dobro. Islamskoj zajednici nećete ništa naškoditi. Na njoj su i komunisti polomili zube. Na njoj će polomiti zube i ovi što tvrde da će trajati do Kijametskog dana.

Mi vas zovemo na našu lađu, bujrum, a vi birajte kojim ćete putem. Ne budite gorivo tuđim, po muslimane, štetnim interesima. To nije put sredine kojim je išao Poslanik, a.s.

Svjestan sam da će nakon ovog pisma momci biti podijeljeni u dva tabora: 1) oni koje će kazati „ovako nije dobro, hajde da nešto promijenimo“ i 2) oni koji će tražiti greške u informacijama koje sam iznio govoreći staru matricu: „SubhanAllah, kakva potvora na braću i obezbijediti sebi kvaziargument za nastavak svog pogrešnog puta.

Allahu, budi svjedok da smo im prenijeli i ne dozvoli da na svojoj koži uče lekciju iz historije da:

„Vuk jede izdvojeno bravče“


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Posto vidim da nemas postovanja , i blatis naseg efndiju koji poducava tvoju bracu i sestre. Tako isto stavi malo prst na celo razmisli da li ti je to u redu. Druga stvar , ti bi zeleo da nas narod koji uci i marljivo radi na naciji kako u psihickom tako i fizickom poslu , pored takvih kao sto si bude omalovazen pred svijtom. Posto nista pametno nisi reko. Zamolicu te da batalis raspravu i pustis ucene ljude da komentarisu sa aspekta Islama i znanja.

  2

  6
 2. …ko da je rečeno…a kada se razjedinite vratitete se na običaje (600 godina istorike iz) i ujedinite se oko raznoraznih munkera kao dernek za bajram mevljudijada itd…odsaburao bi insan i čekao smjenu generacija ako ke starima toliko stalo do crnih novotarija, ali se nažalost to zlo uporno širi i na mladje generacije pa se djeca zloupetrbljavaju u raznim oblicima praznovanja i slavlja koje veze nema sa šerijatom ili je čak i zabranjeno…prestanite da ovu vjeru tretirate kao klub. IZ je udruženje gradjana i nike džemat po šerijatskim propisima…to zna svako…selamalejkum

  4

  5
 3. Aferim efendija! Na najmudriji nacin si opisao njihovo stanje i mentalitet. Svoju si duznost odradio, opomenuo si i iznio dokaze pa ko zeli da prihvati bujrum, a ko i dalje siri fitnu… Pa zar ima vece kazne od Allahove srdzbe!

  Braco vratite se pravom PUTU SREDINE i ne budite pijuni SULJU I PRASIMU! Ne krocite ka dzehennemskoj vatri zajedno sa manipulatorima SDA i SDP

  7

  7
 4. Enes efendija, u redovima Puta sredine ima svega. Ima postenih ljudi a bogami i onih zlonamjernih. Dovu učim da se distanciraju od svake pomoći koju im daje Rasim Ljajić. Ljudi moji on je mason, to svi znaju.

  23

  2

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.